Rusi odustali od gradnje na Tari?

Stranci su “ljuti” zbog buke koji su ekolozi digli poslije najava da će na adi biti otvoren kazino
13 komentar(a)
Ostrvo, Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ostrvo, Tara, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 14.03.2014. 18:31h

Predstavnici ruske firme Invest V, koji su se prije dvije godine spremali da grade turističko-ugostiteljski kompleks na ostrvu Tare, nekoliko desetina metara nizvodno od mosta ispod Bablje, već neko vrijeme ne javljaju se lokalnoj upravi.

U Opštini strahuju da su investitori od kojih se mnogo očekivalo obeshrabreni „negativnim komentarima u medijima“ nakon vijesti da će „sportsko rekreativni sadržaji“ podrazumijevati i izgradnju kazina. Namjera Rusa je pretprošle godine uznemirila ekologe i ljubitelje Tare, rijeke na UNESKO listi.

Firma "Invest V" se već duže vrijeme na javlja opštinarima

„Nadamo se da se od tog projekta koji bi Kolašinu donio višestruku korist nije odustalo. Ipak, kako su nekoliko puta pomenuli predstavnici ruske kompanije, investitor je bio razočaran bukom koja se digla oko njihove namjere da grade na ostrvu Tare. Bila bi velika šteta ukoliko do realizacije te investicije ne bi došlo”, rečeno je „Vijestima“ u Opštini.

Administrator Invest V za Kolašin Dragoman Peković ranije je „Vijestima“ kazao da budućnost tog projekta uveliko zavisi i od odluke Vlade.

„Ostrvo je na neki način pripremljeno za nas, ali su ekolozi počeli da stvaraju probleme. Opština je saglasna da mi dugoročno zakupimo to zemljište, ali vidjećemo kako će biti. Niko neće da uloži novac, a poslije da mu neko ospori rad”, kazao je tada on.

Kompleks na rječnom ostrvu podrazumijevao bi „italijanske“ i „francuske„ restorane, ali i diskoteku „i još nekoliko pratećih sadržaja, kako što su mostovi za pješake i vozila, šetalište. Kako su investotori planirali, ostrvo bi bilo u obliku broda, a Rusi su zahtijevali da rijeka protiče s obje strane ostrva, što je zbog, visokog vodostaja, ali i dodatnih intervencija, sada postignuto.

Bonus video: