Skupština odložena zbog usaglašavanja finalnog modela konverzije

"Modifikacijom modela se predviđa emisija akcija za postojeće akcionare po cijeni od 0,01 eura"
0 komentar(a)
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 14.03.2014. 18:38h

Skupština akcionara Elektroprivrede odložena je jer se očekuje usaglašavanje finalnog modela konverzije poreskog duga u akcijski kapital kojim je predviđena emisija akcija za postojeće akcionare, pri čemu A2A neće iskoristiti pravo na upis svog dijela.

Iz ministarstava finansija i ekonomije agenciji Mina-business su kazali da je italijanski partner predložio modifikaciju modela koji je dio Zakona o budžetu jer bi se njegovom realizacijom iskazao gubitak poslovanja EPCG u prošloj godini, koji bi se namirio iz kapitala koji bi država povećala.

"Modifikacijom modela se predviđa emisija akcija za postojeće akcionare po cijeni od 0,01 eura, pri čemu A2A neće iskoristiti svoje pravo na upis svog dijela akcija. Po trenutnoj prosječnoj nominalnoj vrijednosti, ove akcije vrijede oko 45 miliona eura", kazali su iz ministarstava finansija i ekonomije.

Nakon ove transakcije, država bi, kako su dodali, povećala svoje učešće u vlasničkoj strukturi EPCG, sa 55 na oko 57 odsto, za isti iznos kao u slučaju prvobitno predloženog modela, i naplatila poreska potraživanja iz razlike kupovne cijene dijela kapitala i njegove nominalne vrijednosti, dok bi EPCG iskazala pozitivan finansijski rezulat za prošlu godinu. "Polazeći od značaja i nivoa ulaganja u crnogorsku ekonomiju koje je, u prethodnom periodu, kompanija A2A realizovala, Vlada će opisani model predložiti parlamentu na usvjanje, nakon čega bi on postao pravosnažan", najavili su iz ministarstava finansija i ekonomije. Skupština akcionara EPCG trebalo je da bude održana 31. marta, ali je odložena za 11. april.

Zakonom o budžetu, većinski vlasnik EPCG, država i italijanski partner A2A obavezani su da do kraja prvog kvartala, odnosno do kraja ovog mjeseca, poreskim dugom EPCG od 45 miliona povećaju udio države u akcijskom kapitalu.

Bonus video: