Euro na najvišem nivou u dvije i po godine

Ministar finansija Njemačke Wolfgang Schauble rekao je da su trenutne kamatne stope suviše niske sa njemačke tačke gledanja
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.03.2014. 10:40h

Euro je dostigao najviši nivo u posljednje dvije i po godine u odnosu na dolar nakon što je u srijedu jedan od visokih zvaničnika Evropske centralne banke (ECB) saopštio da za sada ne postoji rizik od deflacije u zoni eura.

Ministar finansija Njemačke Wolfgang Schauble rekao je da su trenutne kamatne stope suviše niske sa njemačke tačke gledanja.

»Nedavni rast eura bio je izazvan odlukom ECB-a da zadrži dosadašnju monetarnu politiku i uzdrži se za sada od dodatnih stimulansa u cilju bržeg ekonomskog oporavka. Danas će biti i objavljen mjesečni izvještaj ECB«, navedeno je u izvještaju FXLidera.

Tokom azijskog trgovanja euro je porastao 0,3 odsto u odnosu na dolar.

Britanska funta takođe je nastavila da raste u odnosu na dolar.

Investitori su se uglavnom tokom srijede uzdržavali od ulaganja u dolar u iščekivanju današnjih izvještaja o maloprodaji u SAD.

Valutni par GBP/USD tokom azijskog trgovanja je porastao 0,3 odsto.

Cijena zlata je tokom azijskog trgovanja nastavila da raste.

Kriza koja i dalje traje u Ukrajini negativno se odražava na sklonost ka riziku među investitorima što povećava tražnju za zlatom kao sigurnijim instrumentom. Tokom azijskog trgovanja cijena zlata porasla je 0,3 odsto.

Cijena sirove nafte usporila je pad tokom azijskog trgovanja. Ovosedmični izvještaji o zalihama u SAD tokom prethodne sedmice pokazali su rast što se odrazilo i na cijenu sirove nafte.

U srijedu objavljen vladin izvještaj o zalihama pokazao je rast od 6,18 miliona barela. Tokom azijskog trgovanja cijena nafte porasla je 0,22 odsto.

Bonus video: