Perišić: Vlada je Davidoviću usmeno obećala 1,25 miliona

Neksan je tužio Željezaru u stečaju za 3,44 miliona eura koje je prije dvije godine potrošio na isplatu plata radnicima i investiciona ulaganja uoči prodaje njene imovine
50 pregleda 0 komentar(a)
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Veselin perišić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 13.03.2014. 11:40h

Stečajni upravnik Željezare Veselin Perišić je na suđenju u Privrednom sudu priznao da je iz Vlade usmeno obećano vlasniku Neksana Miodragu Daki Davidoviću da će mu biti nadoknađeno 1,25 miliona za ulaganje u tu fabriku.

Neksan je tužio Željezaru u stečaju za 3,44 miliona eura koje je prije dvije godine potrošio na isplatu plata radnicima i investiciona ulaganja uoči prodaje njene imovine turskom Toščeliku.

Davidović je prije nego što je ušao u Željezaru vratio Vladi njenu pozajmicu datu Sindikatu kompanije i isplatio dvije zaostale zarade i troškove pokretanja proizvodnje sa ukupno 1,25 miliona.

Vlasnik Neksana saopštio je juče u sudu da je za 13 mjeseci koliko je rukovodio Željezarom po osnovu ugovora o poslovno tehničkoj saradnji izgubio 3.815.000 eura. On je podsjetio da je ugovor sa Željezarom na zahtjev Sindikata i Vlade produžavao aneksima četiri puta.

"Vjerovali smo svaki put da će nam sredstva biti nadoknađena. Sva četiri puta stečajni upravnik pisao je Vladi da se ta sredstva nadomjeste", ispričao je Davidović.

Perišić je priznao da je imao usmena uvjeravanja iz resornih ministarstava da će 1,25 miliona biti nadoknađeno Neksanu. Ali, kako je rekao, zbog urgentne situacije da Željezara što prije počne sa radom nije bilo vremena da se obezbijedi pisana saglasnost Vlade.

“To pitanje je odlagano za kraj stečaja, a na kraju nije moglo biti svrstano u prvi, već u treći isplatni red”, objasnio je Perišić.

Ročište je odgođeno za 25. april, do kada će sud odrediti vještaka.

Bonus video: