Završena rasprava o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti

Jedan od najvažnijih ciljeva zakona je jačanje odgovornosti za zakonito korišćenje novca iz budžeta
0 komentar(a)
Skupština, Foto: Zoran Đurić
Skupština, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 12.03.2014. 18:43h

Konačna verzija zakon o budžetu i fiskalnoj odgovrnosti trebalo bi da sadrži jasnu odgovornost ministra fiansija za kršenje zakona, omogući formiranje fiskalnog savjeta kao nezavisnog tijela koji će se starati o poštovanju fiskalnih pravila i da onemogući neograničeno korišćenje novca iz tekuće budžetske reserve.

Uz to, potrebno je i da se propišu fiskalna pravila za opštine kako ne bi neracionalno trošile novac, ali da se omogući Skupštini da ima više vremena da razmatra predloge zakona o budžetu i završnom računu budžeta.

To su istakli poslanici danas u Skupštini gdje je završena rasprava o Predlogu zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji je označen kao važan akt za uvođenje reda u trošenju novca poreskih obveznika. Predlozi poslanika biće formalizovnai kroz amandmane.

Planirano je da njegova rješenja budu u budžetu za narednu godinu. Jedan od najvažnijih ciljeva zakona je jačanje odgovornosti za zakonito korišćenje novca iz budžeta kroz unapređenje, kontrolu i nadzor, da bi se osigurala fiskalna disciplina i odgovarajuća kaznena politika.

Državna revizorska institucija (DRI) je u izvještajima o reviziji završnog računa budžeta u posljednjih nekoliko godina ukazivala na nepoštovanje zakonskih procedura u trošenju novca poreskih obveznika.

Prema predlogu, glavna fiskalna pravila predviđaju maksimalni deficit na nivou nivou od tri odsto BDP-a, maksimalni nivo zaduženost do 60 odsto BDP-a, dok ukupan iznos garancija ne smije da pređe 15 odsto BDP-a.

Bonus video: