Potpisan Sporazum o prevozu putnika sa Italijom

Sporazumom se, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, ukida niz administrativnih i finansijskih barijera i promoviše, između ostalog, i intermodalni prevoz
2 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ivan Brajović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.03.2014. 13:55h

Sporazum o prevozu putnika i tereta u međunarodnom drumskom saobraćaju između vlada Crne Gore i Italije, kojim se olakšava i unaprijeđuje transport između dvije države, potpisan je danas u Rimu.

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović sastao se sa ministrom infrastrukture i transporta Italije, Mauricio Lupijem sa kojim je razgovarao o unaprijeđenju bilateralne saradnje u oblasti saobraćaja i transporta.

Sporazumom se, kako je saopšteno iz resornog Ministarstva, ukida niz administrativnih i finansijskih barijera i promoviše, između ostalog, i intermodalni prevoz.

Brajović je podsjetio na dobru dosadašnju saradnju na realizaciji projekata unaprijeđenje lokalne putne infrastrukture, rekonstrukcije željezničke pruge Bar-Beograd, kao i primjer uspješne privatizacije dijela Luke Bar koji se odnosi na pomorske poslove.

Takođe, navedene su mogućnosti za unaprijeđenje saradnje u oblastima traganja i spašavanja na moru, zaštite mora od zagađenja, brodogradnje, uspostavljanja brodske putničke linije, prekogranične saradnje u okviru projekta Easyconnecting i vazdušnog saobraćaja.

Brajović je snažno podržao incijativu o održavanju nekoliko etapa jedne od najprestižnijih biciklističkih trka- Giro d'Italia u Crnoj Gori, što bi dodatno promovisalo turističke potencijale i dobrosusjedske odnose dviju država.

Lupi je naveo da je potpisani Sporazum u oblasti međunarodnog drumskog saobraćaja važan za dalji razvoj ekonomske saradnje, zahvalio se na podršci koju crnogorska Vlada iskazuje u smislu privlačenja investitora iz Italije i dodao da će za vrijeme presjedavanja Italije Evropskom unijom nastojati da značajan dio sredstava iz fondova EU opredijeli za rekonstrukciju pruge Bar-Beograd, kao i druge infrastrukturne projekte koji se planiraju u Crnoj Gori.

Na sastanku je zaključeno da je međunarodni prevoz u svim oblastima transporta između Crne Gore i Italije preduslov za razvoj svih drugih privrednih grana, kao i da će resorna ministarstva obje države i ubuduće nastojati da što više unaprijede transposrt eliminisanjem administrativnih i finansijskih barijera.

Tokom posjete Italiji, Brajović se sastao i sa predsjednikom udruženja brodovlasnika - Confitarma, Emanuelom Grimaldijem, kao i predstavnicima ostalih brodarskih kompanija. Oni su zadovoljni dosadašnjom saradnjom na prevozu i dopremi Fiatovih automobila preko Luke Bar, a razgovarano je o otvaranju novih brodskih linija sa akcentom na putnički saobraćaj.

Bonus video: