Skupštine EPCG nema 31. marta: Koče da dug pređe u akcije?

Konverzija poreskog duga u akcije je obaveza prema Zakonu o budžetu Crne Gore za ovu godinu. Prema zakonu, to mora biti završeno do kraja mjeseca
66 pregleda 0 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2014. 12:08h

Skupština akcionara Elektroprivrede Crne Gore, koja je zakazana za kraj mjeseca, najvjerovatnije će biti otkazana za 15-ak dana, saznaju “Vijesti” u izvorima bliskim upravi elektroenergetske kompanije.

Na predstojećoj skupštini, zakazanoj za 31. mart, većinski vlasnik - država i italijanski suvlasnik A2A trebalo je da odlučuju o predlogu odluke da se dugom EPCG za poreze i doprinose od 45 miliona eura poveća vlasnički udio države u toj kompaniji sa 55 na oko 58 odsto. Za oko tri odsto bi se smanjilo vlasništvo italijanske kompanije A2A sa sadašnjih 43,7 odsto.

Konverzija poreskog duga u akcije je obaveza prema Zakonu o budžetu Crne Gore za ovu godinu. Prema zakonu, to mora biti završeno do kraja mjeseca odnosno u prvom kvartalu.

Glavni problem je što država i italijanski partner, koji upravlja Elektroprivredom, još nijesu postigli saglasnost kako će biti regulisano 45 miliona eura potraživanja EPCG prema Kombinatu aluminijuma u stečaju. Italijani traže da se to riješi tako da energetska kompanija nije na gubitku. EPCG je stečajnoj upravi Kombinata prijavila da joj KAP toliko duguje, ali pošto je u posljednjem isplatnom redu teško da će naplatiti potraživanje.

EPCG nije plaćala poreze skoro dvije godine, odnosno u periodu dok Kombinat aluminijuma njoj nije plaćao struju. Vlada je pokušala da ta dugovanja prebije poravnanjem na štetu države, ali je Skupština Crne Gore zadužila da sporno pitanje riješi drugačije. Naloženo je da se dug EPCG pretvori u povećanje akcijskog kapitala države.

Od ukupnog duga Elektroprivrede od oko 55 miliona eura, predviđeno je da desetak miliona bude iskorišćeno za izmirivanje računa za struju države i javnog sektora EPCG.

Predstavnici A2A i Vlade pregovarali su nedavno u Podgorici o nastavku saradnje. Iako zvanično nije saopšteno šta će biti sa poreskim dugom EPCG, iz Ministarstva finansija je “Vijestima” odgovoreno da će se poštovati Zakon o budžetu. On obavezuje na poravnanje preko kojeg će država da uveća vlasnički udio u energetskoj kompaniji.

A2A i država nijesu se dogovorili o daljem snabdijevanju KAP-a strujom, odnosno nijesu se još izjasnili o zahtjevu jedinog ponuđača za kupovinu imovine KAP-a da će garantovati cijenu struje od 38 eura po megavat-satu. To je tražio nikšićki Uniprom biznismena Veselina Pejovića.

Bonus video: