CEAC pokrenuo novi arbitražni postupak protiv Crne Gore. Vlada: Postupak neosnovan

Spor je, kako su objasnili iz CEAC-a, nastao zbog nezakonitog miješanja Vlade u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori
16 komentar(a)
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
KAP, Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.03.2014. 17:40h

Centralnoevropska aluminijumska kompanija (CEAC), jedan od najvećih povjerilaca Kombinata aluminijuma (KAP), pokrenula je postupak protiv Crne Gore zbog, kako je saopšteno, kršenja Sporazuma o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija, zaključenog sa Kiprom.

Spor je, kako su objasnili iz CEAC-a, nastao zbog nezakonitog miješanja crnogorske Vlade u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP.

"CEAC smatra da se postupcima Crne Gore krši Sporazum i traži naknadu za svu štetu i gubitke koje je CEAC pretrpio, uključujući naknadu za nezakonitu eksproprijaciju ulaganja CEAC-a i direktnu i naknadnu štetu zbog nepravednog i neravnopravnog postupanja Crne Gore prema investicijama CEAC-a. CEAC očekuje da će iznos potraživanja premašiti 600 miliona eura", navodi se u saopštenju.

CEAC je pokrenuo postupak rješavanja spora protiv Crne Gore u avgustu prošle godine, na osnovu Sporazuma. Međutim, crnogorska Vlada nije odgovorila na obavještenje CEAC-a o postizanju dogovornog rješenja u roku od šest mjeseci, kako je predviđeno Sporazumom, tako da CEAC nije imao druge mogućnosti nego da pokrene arbitražni postupak.

Tražena arbitraža protiv Crne Gore je, kako se precizira, u skladu sa članom 36. Konvencije o rješavanju investicionih sporova između država i državljana drugih država (Konvencija ICSID).

"CEAC je u novembru prošle godine takođe pokrenuo ad hoc arbitražni postupak protiv Crne Gore i drugih crnogorskih subjekata po osnovu različitih kršenja sporazuma koji se odnose na KAP, a koje su potpisali CEAC i Crna Gora 2009–2010. godine, nakon čega je pokrenut stečaj KAP-a", rekli su iz CEAC-a.

Ukupan početni iznos potraživanja CEAC-a u tim postupcima iznosi 100 miliona eura.

CEAC je osnovana 2005. godine u cilju vođenja poslova u oblasti aluminijuma za En+Group u centralnoj i istočnoj Evropi. Portfolio CEAC uključuje KAP i nikšićke Rudnike boksita, oba u Crnoj Gori, kao i fabriku glinice Cemtrade u Velikom Varadinu u Rumuniji.

Sva privredna društva u okviru grupe CEAC, kako se zaključuje, koriste najbolju međunarodnu praksu i transfer znanja, racionalizaciju i efikasnost.

Vlada: Arbitražni postupak CEAC-a protiv Crne Gore neosnovan

"Vlada Crne Gore odbacuje navode Centralnoevropske aluminijumske kompanije (CEAC) da se nezakonito miješala u ulaganja CEAC-a u industriju aluminijuma u Crnoj Gori, uključujući ulaganja u KAP, kao i navode da je prekršen Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija zaključen sa Kiprom. Vlada Crne Gore ističe da su zahtevi CEAC-a protiv Crne Gore u vezi sa ovim slučajem neosnovani, što će biti, uvjereni smo, utvrđeno u arbitražnom postupku", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Iz tog resora su podsjetili da je stečajni postupak uveden u KAP na zahtjev povjerilaca zbog preopterećenosti dugovima i neizmirenih obaveza prema povjeriocima, koji su nastali u periodu dok je KAP-om upravljao CEAC.

"Zbog lošeg upravljanja kompanijom, dugovi KAP-a prema povjeriocima premašili su 350 miliona eura. Takođe, država je KAP-u dala 135 miliona eura garancija na osnovu kojih je KAP uzeo kredite od banaka, kako bi prevazišao krizu u koju je zapao krajem 2008. godine. Zbog neadekvatnog menadžmenta i upravljanja ovom kompanijom, garancije su aktivirane i tako pale na teret poreskih obveznika u Crnoj Gori. Dakle, jasno je da je Vlada Crne Gore dala garancije kompaniji, vjerujući da će Program restrukturiranja dovesti do oporavka ove kompanije, ali kako KAP kojim je upravljao CEAC nije ovaj program realizovao, banke su aktivirale garancije i one su došle na naplatu", navodi se u saopštenju.

Bonus video: