Proširen opseg korisnika aplikacije "Budi odgovoran"

Građani mogu ukazivati na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije i glasati preko web, android i iOS aplikacije "Budi odgovoran"
87 pregleda 3 komentar(a)
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Budi odgovoran, Foto: Screenshot
Ažurirano: 11.03.2014. 12:53h

Napredna tehnološka rješenja web sajta i mobilne aplikacije "Budi odgovoran" od sada su, kako je saopšteno, na raspolaganju i korisnicima iPhone telefona i iPad uređaja koji se tako mogu uključiti u borbu protiv sive ekonomije.

Kreativni tim Elektrotehničkog fakulteta (ETF) razvio je iOS aplikacija koja je usklađena sa najnovijim standardima razvoja iOS 7 operativnog sistema, a može se pokrenuti na iPhone i iPad uređajima sa operativnim sistemom iOS 6 ili više.

„iOS aplikacija Budi odgovoran je dostupna na Apple App Store-u i za vrlo kratko vrijeme preuzeta je 58 puta. To govori u prilog ocjeni o konstantnom povećanju broja građana koji su zainteresovani da ukažu na nepravilnosti i glasaju za usmjeravanje investicija u projekte od opšteg društvenog značaja“, navedeno je u saopštenju ETF-a i Ministarstva finansija.

Do sada je u okviru kampanje pod nazivom “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%” prikupljeno oko 107,3 hiljade eura, što omogućava realizaciju dva projekta od opšteg društvenog značaja.

Građani koji do 31. marta ove godine budu ukazivali na neregularnosti po pitanju neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava, biće u prilici da odluče za koji od projekata sa liste će biti utrošen novac prikupljen po osnovu kazni.

Na listi projekata su nabavka gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, zatim nabavka didaktičke opreme i spoljašnjeg mobilijara za sve javne predškolske ustanove u Crnoj Gori, rekonstrukcija objekta psihogerijatrije u okviru Doma za stare u Risnu, opremanje i uređenje dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić, Plav i uređenje parka na Ćemovskom polju.

Građani mogu ukazivati na nepravilnosti iz oblasti sive ekonomije i glasati preko web, android i iOS aplikacije "Budi odgovoran", kao i pozivanjem call-centara Poreske uprave (19707) i Uprave za inspekcijske poslove (080 555 555).

Kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva Ekonomija 0%” realizuje se u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta u Podgorici i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Podgorici.

Bonus video: