Nikšić: Radnici Metalca razgovarali jutros sa predsjednikom Opštine

„Grbović je jedini čovjek u Crnoj Gori iz postojeće vlasti koji se trudi da pomogne Metalcu što je uradio i ovoga puta"
137 pregleda 2 komentar(a)
Metalac radnici Budoš, Foto: Ivan Petrušić
Metalac radnici Budoš, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.03.2014. 12:38h

Radnici Metalca razgovarali su jutros sa predsjednikom Opštine Nikšić Veselinom Grbovićem koji im je kazao da je u ponedjeljak u Ministarstvu ekonomije zakazan sastanak na kome će se razgovarati o rješenju situacije u tom preduzeću.

„Sastanku će pored predstavnika resornih ministarstava i radnika, prisustvovati i predstavnici Investiciono razvojnog fonda, kao i menadžer iz Slovenije koji je zainteresovan da pomogne.

Sada je glavno naći model kako da se ti ljudi uposle i pokrene proizvodnja“, kazao je Grbović „Vijestima“. Prema riječima predsjednika Sindikata Radisava Jaukovića radnici su odlučili da do ponedjeljka ne preduzimaju radikalnije poteze već da nastave sa štrajkom u krugu fabrike.

„Grbović je jedini čovjek u Crnoj Gori iz postojeće vlasti koji se trudi da pomogne Metalcu što je uradio i ovoga puta iako to nije u nadležnosti njegovih poslova. U ponedjeljak će biti prisutni predstavnici ministarstava rada i socijalnog staranja, ekonomije i finansija. Očekujemo da sastanku prisustvuje i Spasoje Grahovac, čovjek koji je tokom prvih godina privatizacije firme bio direktor Metalca“, kazao je Jauković.

Grahovac je nedavno obišao pogone Metalca i razgovarao sa radnicima, a trebalo je da uradi procjenu stanja postrojenja i pogona, kao i finansijsku konstrukciju koja bi podrazumijevala koliko je novca potrebno za pokretanje proizvodnje, ali i kolika su dugovanja i potraživanja firme.

Radnici Metalca koji traže isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje, dok 29 bivših radnika traži isplatu drugog dijela otpremnina u iznosu od 6.700 eura, štrajkuju od 18.decembra, a organizovali su i mirna okupljanja ispred Ministarstva ekonomije, dok ih je juče policija spriječila u namjeri da blokiraju tunnel Budoš.

Bonus video: