Mještani nikšićkih sela tvrde da još nijesu dobili premije za uzgoj stoke

"Ministar lijepo reče da su premije uplaćene i da nemaju dugovanja prema stočarima. Vidi se kako govori istinu", kazao je Miljanić
5 komentar(a)
Miljan Miljanić, Foto: Ivan Petrušić
Miljan Miljanić, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 11.03.2014. 20:27h

Mještani nikšićkih sela tvrde da još nijesu dobili premije za uzgoj stoke, iako je ministar poljoprivrede Petar Ivanović 7. marta kazao da je ta obaveza ispunjena.

Jedan od njih, Miljan Miljanić iz sela Dubočke, u Banjanima kod Nikšića, tvrdi da niko iz toga kraja nije dobio premije te da su juče uzalud dolazili u Nikšić po novac.

Iz Ivanovićevog ministarstva "Vijestima" su ponovili da je novac svima uplaćen, te da imaju potrebnu dokumentaciju koja to potvrđuje.

"Ovo je sramota. Nas sigurno stotinu iz Banjana, Golije i ostalih krajeva nikšićke opštine došli smo u Prvu banku da podignemo premije, kad ono novca nema. A ministar lijepo reče da su premije uplaćene i da nemaju dugovanja prema stočarima. Vidi se kako govori istinu", kazao je Miljanić.

On je, kako je rekao, nakon što je nekoliko puta uzalud išao do banke morao da ovlasti svastiku da podigne novac kada bude uplaćen.

"Nemam auto i morao sam da dođem taksijem, a to je 35 eura u jednom pravcu. Neka još dva puta uzaludno dođem ode 250 eura premije na taksi", kazao je Miljanić.

Iz službe za odnose sa javnošću Ministarstva poljoprivrede kazali su da je izvršena uplata svih premija u oblasti stočarstva, svim poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori, koji su ispunili uslov za njeno dobijanje.

Pojašnjeno je da su ukupne premije za stočarstvo za 2013. godinu iznosile 2,29 miliona eura. Prema kriterijumima agrobudžeta, premije za stočarstvo za tekuću godinu, isplaćuju se u prvoj polovini iduće godine.

"Premije za stočarstvo čine najveći dio ukupnih direktnih plaćanja. Pravo na premiju utvrđuje Služba za selekciju stoke Biotehničkog fakulteta, na bazi podnesenih zahtjeva od strane držaoca stoke. Obračun premija vrši se na bazi kriterijuma utvrđenim Agrobudžetom. Premije se isplaćuju jednom godišnje", saopšteno je iz Ministarstva.

Ivanović je u petak na konferenciji za novinare saopštio da su isplaćene sve premije u oblasti stočarstva, što se do sada nije dogodilo u Crnoj Gori.

Bonus video: