Samo traže da rade

Policija spriječila radnike Metalca da blokiraju tunel Budoš

Radnici su nosili transparente i uzvikivali da su gladni, da hoće da žive i da im treba hljeba, a poteze nadležnih nazivali brukom
77 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 10.03.2014. 12:44h

Policija je spriječila radnike nikšićkog Metalca Montavar da blokiraju tunel Budoš.

Kordon policije radnicima nije dozvolio da priđu tunelu već ih je zaustavio na prilaznom makadamskom putu nedaleko od tunela.

Pomoćnik načelnika nikšićkog Centra bezbjednosti, Darko Madžarić, saopštio je radnicima da bi namjeravanom blokadom saobraćaja omeli hiljade građana da obavljaju svoje poslove i zadatke.

"Shodno važećem Zakonu o javnim okupljanjima nije dozvoljeno blokiranje javnog puta", kazao je Madžarić.

Radnici su poručili da nijesu došli da ruše i lome već traže hljeb za svoju djecu.

Predsjednik Sindikata, Radisav Jauković, kazao je da Ustav garantuje radnicima da redovno primaju plate, ali je to pogaženo.

Jedan od radnika Špiro Čvorović, saopštio je da su radnici dovedeni do toga da, poslije decenija rada, moraju sa ulice tražiti parče hljeba.

"Kažete da u Zakonu piše da se ne može blokirati put, a šta je sa napisanim u Ustavu da radnik svaki mjesec mnora primati plate?", pitao je Čvorović.

Njegov kolega Mitar Čurović istakao je da je protivzakonito i što nadležni od radnika stvaraju prosjake.

Radnici su nosili transparente i uzvikivali da su gladni, da hoće da žive i da im treba hljeba, a poteze nadležnih nazivali brukom.

Jauković je rekao da su radnici do Budoša došli putem kroz prigradsko naselje da bi ispoštovali dogovor sa policijom koja je zluopotrijebila dogovoreno prije polaska ispred Metalca.

"Više nećemo najavljivati nadležnima dalje poteze", poručio je Jauković.

Radnici su na putu bili do 12 sati, a potom su se vratili u fabriku gdje će odlučiti o daljim potezima.

Jauković je zahvalio nadležnim ministrima Predragu Boškoviću i Rašku Konjeviću na dosadašnjim potezima i što se za svo ovo vrijeme nijesu informisali u kakvom su stanju radnici Metalca.

"Nećemo odustati od zahtjeva sve dok ne ostvarimo svoja prava", rekao je Jauković.

Radnici štrajkuju od 18. decembra u fabrici, a organizovali su i mirna okupljanja ispred Ministarstva ekonomije zahtijevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje staža i pokretanje proizvodnje.

Metalac u stečaju 2004. kupio je Goran Mladenović iz Slovenije za 450.000 eura, da bi, nakon uspješnog poslovanja, pokrenuo dobrovoljnu likvidaciju tvrdeći da ne može raditi zbog duga od oko tri miliona eura.

Metalcu je uz garancije Vlade obezbijeđen kredit od Erste banke od 1,5 miliona eura, a novac je bio namijenjen za namirenje dugova bankama, skidanje hipoteke sa većeg dijela imovine firme, pokretanje proizvodnje u novoosnovanoj Metalni Montavar inženjering sa 104 radnika i isplatu dijela otpremnina za 29 otpuštenih radnika.

Početkom prošle godine, prema navodima zaposlenih, fabriku je preuzeo izvršni direktor Nikola Furundžić, ali je Investiciono-razvojni fond (IRF) postao vlasnik dvije trećine fabrike, nakon što je Erste banka od njih kao garanta države naplatila 1,5 miliona eura.

Galerija

Preporučujemo za Vas