Akva park na Toplišu: Vodeni grad na 4.900 kvadrata

Kompjuterska animacija, predstavljena još davne 2006. po svemu sudeći mogla bi se obistiniti
109 pregleda 0 komentar(a)
Topliš. akva park, Foto: Vuk Lajović
Topliš. akva park, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 08.03.2014. 15:21h

Direktorat za planiranje prostorom Ministarstva održivog razvoja izdao je juče Urbanističko tehničke uslove za izradu projektne dokumentacije za gradnju prvog Akva parka u Crnoj Gori, na brdu Topliš iznad Budve.

Kompjuterska animacija, predstavljena još davne 2006. po svemu sudeći mogla bi se obistiniti, a time i staviti tačka na istragu specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal, koji se već treću godinu bavi kreditnim transakcijama, između Opštine i kiparske kompanije “Numerico trejd limited”, koja je prvobitno inicirala projekat Vodenog grada.

Kako se navodi u urbanističko tehničkim uslovima Akva park predviđen je na ukupno 4.900 kvadrata, od deset hektara zemljišnog kompleksa, koji namjerava Opština da izda u trodecenijski zakup.

Pozivajući se na Lokalnu studiju lokacije „Spas“, resorno ministarstvo je izdalo UT ulove, kojima se propisuje gradnja akva parka, na nagnutom terenu brda Spas.

„Ulaz u akva park predviđen je sa Topliškog puta. Predviđena je izgradnja više bazena sa pratećim sadržajima- kafei, restorani, tuševi, garderoberi. Svi bazeni su sa vodenim atrakcijama, a za djecu su odvojeni. Bazeni su predviđeni na dvije hiljade kvadrata, a prateći sadržaji na 2.900“, navodi se u UT-a.

Opština je dobila UT uslove uoči raspisivanja međunarodnog tendera za izdavanje u zakup, ukupno 109 hiljada kvadrata zemlje na brdu Topliš.

“Vijesti” su još ranije objavile da su za izgradnju zainteresovane kompanije iz Meksika i Rusije.

Skupština opštine je prije dva mjeseca i zvanično dala zeleno svjetlo za projekat, donošenjem odluke o dopuni Plana privremenih lokacija, kojim je predviđeno da se na ukupno deset hektara opštinske zemlje na Toplišu, neposredno iznad popularne diskoteke „Top Hill“, postavi sportsko-rekreativni centar „Vodeni grad“ sa svim pratećim sadržajima.

Priča o Vodenom gradu, započela je 2006, kada je Opština kiparskoj kompaniji izdala istovjetni zemljišni kompleks na 20 godina, čak je i tadašnji ministar turizma Predrag Nenezić postavio kamen temeljac.

Međutim, posao je ubrzo propao, a Opština na sebe preuzela kredit Kiprana od 1,6 miliona eura.

Opština je i svih prethodnih godina, godišnje morala i da plaća po 300 hiljada eura za smještaj opreme u barskom terminalu za Vodeni grad, koju su davno kupili Kiprani. Od prodaje opreme Opština je ove godine planirala da inkasira dva miliona eura.

Bonus video: