I Daka Davidović bi nikšićku rudu

Moguće da stečajna uprava dobije četvrtu ponudu iz inostranstva za saradnju u Boksitima do ponedjeljka, kada je otvaranje
8 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2014. 19:08h

Tri ponude su stigle za partnerstvo sa stečajnom upravom Rudnika boksita, među kojima je i nikšićki Neksan Miodraga Dake Davidovića.

Izvori bliski stečajnoj upravi Boksita “Vijestima” su saopštili da postoji mogućnost da dobiju još jednu ponudu iz inostranstva do ponedjeljka, kada je otvaranje u Privrednom sudu.

Samo je vlasnik Neksana potvrdio da je poslao ponudu, a sve su zatvorene do 10. marta. Poslovno tehnička saradnja nikšićke kompanije i budućeg partnera bi podrazumijevala organizovanje proizvodnje i bolji ugovor o prodaji rude.

Prema nezvaničnim informacijama, postoji mogućnost da je jedan od ponuđača i Andraž Racko, vlasnik mađarske firme Vagon inpex. Oni su do sada kupovali rudu, odnosno posredovali u preprodaji nikšićke rude mađarskoj aluminijumskoj kompaniji Mal.

Davidović je kazao da će, ukoliko njegova kompanija dobije ovaj posao, radnicima Rudnika boksita isplata zarada biti redovna.

“Ako ne budemo u mogućnosti da prodamo rudu, mi ćemo je lagerovati i čekati bolje vrijeme”, rekao je Davidović “Vijestima”.

Za saradnju sa Rudnicima boksita interesovali su se još investitori iz Česke, Slovenije i Italije. Jedini ponuđač za Kombinat aluminijuma Veselin Pejović rekao je “Vijestima” da se nije prijavio za Rudnike boksita, jer ga ne interesuju.

U Boksitima, kojima su upravljali Vlada i ruski CEAC, proglašen je bankrot zbog dugovanja od preko 130 miliona eura. Proizvodnja je prekinurta. Stečajni upravnik Boksita Zdravko Cicmil kazao je da će se, ukoliko ne bude izabran partner za saradnju, novi oglas odnositi na traženje kupca za veću količinu rude na godišnjem nivou. On je objasnio da je proizvodnja obustavljena da bi štedjeli do izbora partnera.

Stečaj u Rudnicima boksita pokrenut je 19. novembra 2013. na zahtjev CKB-a koji nije mogao da naplati dospjelo potraživanje od 1,59 miliona eura. Od oko 130 miliona prijavljenih dugova, država potražuje ukupno oko 11 miliona i radnici oko 4,5 miliona eura. Najveći povjerilac je KAP sa 43 miliona, a ofšor firma Shasta universal INVC povezana sa ruskim biznismenom, čiji je CEAC, Olegom Deripskom potražuje 21,5 miliona.

Galerija

Bonus video: