Eko zgrada i (u)gradnja: Ruka Blaža Đukanovića opet u budžetu

820.000 eura, koje je Vlada izdvojila za gradnju Eko zgrade, otišlo je u ruke Blaža Đukanovića i partnera
56 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 15:12h

Brzinom svjetlosti, od koje i zarađuje, rastu poslovi i kapital tek formirane kompanije BB Solar Blaža Đukanovića, premijerovog sina. I ne bi to bila tema za novinsku priču, da mladi Đukanović poslove ne dobija uz podršku vlade na čijem je čelu njegov otac, i u tenderskim procedurama koje zavređuju reviziju. To je slučaj i sa ugradnjom fotonaponskih panela na UN Eko zgradi u Podgorici, jednim od najsvježijih poslova kompanije mladog Đukanovića.

Da BB Solar radi završne radove na Eko zgradi u Podgorici, za koje je novac izdvojila Vlada krajem januara, obznanilo je Ministarstvo vanjskih poslova na svom sajtu, ali ta je informacija prošla bez reakcija.

Kamen temeljac za izgradnju UN Eko zgrade u Podgorici, ambicioznog, ekološki i energetski održivog projekta, položen je u septembru 2010. U to vrijeme mladi Đukanović bio je još samo rentijer. Nije se bavio solarnom energijom. Njegova kompanija BB Solar osnovana je u junu 2012. godine.

Zbog kašnjenja u izgradnji Eko zgrade Vlada je izgubila austrijsku donaciju od oko 900.000 eura. Austrijska agencija za razvoj je donaciju prolongirala sve do kraja 2012, kada je obavijestila Crnu Goru da ne može obnoviti ugovor o donaciji zbog toga što je Crna Gora u međuvremenu stekla status kandidata za članstvo u EU, zbog čega ne može biti u njenom razvojnom programu.

Blažo Đukanović; Foto: Savo Prelević

Đukanovićeva Vlada je odmah potom opredijelila 820 hiljada eura za nabavku i ugradnju fotonaponskih panela, a sav novac je otišao kompaniji njegovog sina BB Solar, sa tek godina dana iskustva u tom poslu, i njegovim partnerskim kompanijama. U civilizovanoj zemlji to bio bilo više od konflikta interesa.

Odgovornost za kašnjenje izgradnje Eko zgrade nije preuzeo niko od nadležnih, ali je Ministarstvo vanjskih poslova u dokumentu u kom se analiziraju razlozi zbog kojih projekat nije završen na vrijeme, navelo nepotpunu plansku dokumentaciju. Interesantno je da je izrada planske dokumentacije bila dodijeljena kompaniji RZUP Aleksandra Đukanovića, premijerovog brata i Blažovog strica.

Na pitanje Monitora da li je za posao ugradnje solarnih panela sproveden tender iz Ministarstva vanjskih poslova uputili su nas na Direkciju za javne nabavke.

Iz Direkcije objašnjavaju da je prvi tender obustavljen, jer su ponude bile neispravne. Na drugi se javio samo konzorcijum Đukanovićeve BB solar

U pisanom odgovoru koji nam je dostavila Direkcija navodi se da je sredinom maja 2013. godine objavljen poziv za javno nadmetanje i da su tada pristigle dvije ponude - konzorcijuma ETG group i Popović elektro sistem i konzorcijuma koji su činile Đukanovićeva BB solar i još dvije podgoričke kompanije - Televex i Tošković. Mlađi Đukanović se moguće morao udruživati s obzirom na to da su opisani poslovi obuhvatali i djelatnosti koje BB solar ne pokriva

Iz Direkcije objašnjavaju da je prvi tender obustavljen, jer su ponude bile neispravne. Na drugi se javio samo konzorcijum Đukanovićeve BB solar.

,,S obzirom na to da je ponuda u cjelosti ispunila uslove, posao je dodijeljen konzorcijumu BB solar doo Podgorica, Koving doo Podgorica, Tošković doo Podgorica, primjenjujući kriterijum najniže ponuđene cijene”, navodi se u odgovoru Direkcije.

Imajući u vidu da je u drugom krugu tenderskog procesa Đukanović jedini dostavio ponudu, nije mu bilo teško da ispuni kriterijum ,,najniže ponude”. Ali ne samo to. Podaci registra Uprave za javne nabavke ukazuju da je taj postupak pratilo nekoliko u najmanju ruku čudnih stvari, pa i to da je od tog vrijednog posla misteriozno odustao konzorcijum koji je tokom prvog tendera ispunjavao sve stručne uslove.

Konzorcijum kompanija ETG group i Popović elektro sistem odbijen je na prvom nadmetanju , jer su za nabavku i ugradnju panela ponudili tri hiljade više od 816.000 eura koliko je nabavku vrednovala Direkcija. Đukanović je, s druge strane odbijen, jer nije imao tražene licence. Zašto je od posla za koji su imali sve reference naprasno odustao konzorcijum ETG group i Popović elektro sistem?

Monitor je pokušao da kontaktira i mladog Đukanovića i njegovu kompaniju BB Solar. Odgovori na pitanja, koje smo im uputili na adresu kompanije, nijesu stigli do zaključenja ovog broja.

U oba tendera vezana za izgradnju Eko zgrade od kompanija se zahtijevalo da dostave listu poslova iz tražene djelatnosti u posljednjih pet godina. Mladi Đukanović sa solarnom energijom posluje nepune dvije godine. Šta je mogao dostaviti Direkciji? Samo istoriju poslova koje je dobio odlukama Vlade.

Monitor je već pisao o nekoliko projekata vezanih za solarnu energiju i energetsku održivost koje subvencioniše Vlada sa inostranim partnerima, a u koje je uključen premijerov sin. U Montesol, projekat beskamatnih kredita za domaćinstva radi ugradnje solarnih kolektora, koji je Vlada započela početkom 2011, Ministarstvo ekonomije je mladog Đukanovića uključilo naknadno, bez jasnog opravdanja. Na tenderu 2011. dvanaest kompanija dobilo je licence za taj posao. A Ministarstvo ekonomije je bez jasnog razloga 2012. organizovalo novi tender, nakon kojeg je licenca dodijeljena i BB solaru.

BB Solar je uključen i u projekat Energy wood, koji realizuje Ministarstvo ekonomije uz podršku luksemburške Agencije za razvojnu saradnju, a kojim se subvencioniraju krediti za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje. A na jednoj od posljednjih sjednica Vlada Mila Đukanovića donijela je uredbu po kojoj će građani, preko računa za struju, plaćati povlašćene proizvođače takozvane zelene energije. I Blaža među njima.

U Izvještaju o stanju ljudskih prava za 2013. godinu, koji je nedavno predstavio američki državni sekretar Džon Keri, navodi se da su među najvećim problemima Crne Gore korupcija oličena u nepotizmu, favorizovanju politički podobnih pojedinaca i slaba kontrola sukoba interesa

Za nepune dvije godine, i bez prethodnog iskustva, kompanija Blaža Đukanovića osvaja tržište. Ali ovo do sada je tek za džeparac. Prema informacijama Monitora, poslovi će prvom sinu tek procvjetati. I to u velikim infrastrukturnim turističkim projektima, za koje je otac dao saglasnost, i koji se tek zahuktavaju na primorju. U Crnoj Gori ništa novo, državi u kojoj porodica Đukanović živi pod suncem sreće.

Galerija

Bonus video: