Ivanović i sedam metara tekstova: Ne možemo ovako da radimo

On je rekao da su u četvtak isplaćene sve premije u stočarstvu, a da je ukupno u Beranama isplaćeno 164 hiljade eura za 8,96 hiljada grla i 579 vlasnika
34 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 19:22h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je sve premije u oblasti stočarstva, što se, prema riječima resornog ministra Petra Ivanovića, do sada nije dogodilo u Crnoj Gori. On je rekao da su u četvtak isplaćene sve premije u stočarstvu, a da je ukupno u Beranama isplaćeno 164 hiljade eura za 8,96 hiljada grla i 579 vlasnika.“Namjerno pravim dramsku pauzu da bi mogli sada ovdje da isiječete prilog i da se fokusirate na Berane. A za one koji hoće da budu objektivni želim da kažem da smo isto to uradili i u opštinama Bar, Ulcinj, Budva, Kotor, Herceg Novi, Tivat, Podgorica, Danilovgrad, Cetinje, Nikšić, Plužine, Šavnik, Rožaje, Andrijevica Plav Bijelo Polje, Mojkovac, Kolašin, Pljevlja i Žabljak”, kazao je Ivanović na konferenciji za novinare. On je rekao i da na današnji dan nemaju nikakvih dugovanja prema stočarima.

Objasnio perje Ivanović je raširio serijal tekstova od, kako je kazao, sedam metara, koji su se objavljivali tokom posljednja tri mjeseca i u kojima su izrečene “neistine na račun rada Ministarstva”.

“Poljoprivredni proizvođači, ne možemo na ovaj način da sarađujemo, ako imamo kao posrednika nekoga ko prenosi neistine”, poručo je Ivanović.On je dodao da što se tiče pisanja dvije medijske kuće njegove računice pokazuju da najmanje dva puta može da se opaše stadion Budućnosti sa tekstovima oko afera o kojima su pisali, a kada su one demantovane “nijednog jedinog slova”.Ministarstvo, kako je rekao, ostaje otvoreno da odgovori na sva interesovanja medija.“Željni smo da vidimo naslove koji su fokusirani na probleme kako povećati broj radnih mjesta i proizvodnju, kako smanjiti uvoz hrane, kako povećati izvoz iz Crne Gore, a ne da se lažno podmeću podaci iz prethodnih godina, da se rovari po privatnosti i saopštavaju neistine”, poručio je Ivanović.On je, kako je rekao, u znak sedam metara tekstova koje su jedne dnevne novine uspjele da napišu o aktivnostima Ministarstva, njihovim predstavnicima namijenio “jedno perce” zbog toga što su njihove riječi i djela, kako je kazao, mnogo lakša nego to perce.

Jedno po jedno mjesto Na pitanje novinara koliko ima zaposlenih u poljoprivredi Ivanović je rekao da je ta brojka u prošloj godini iznosila 1,08 hiljada.“Spreman sam da svako pojedinačno radno mjesto dokažem. Računali smo radna mjesta koja spadaju u domen aktivnosti Ministartva po budžetskim pozicijama koje pokrivamo”, naveo je Ivanović.

On je, komentarišući optužbe Udruženja profesionalnih ribara na moru da Ministarstvo daje nepotpune i pogrešen podatke o ribarstvu i da bi Crna Gora trebalo da traži kvote za izlov tune u cilju razvoja te oblasti, rekao da razumije želju ribara da država postane član jedne međunarodne organizacije koja će da definiše kvote.

“Svi ribari koji su registrovani u Crnoj Gori imaju elektronske dnevnike. U Ministartvu u svakom momentu znamo gdje se nalazi koji ribar koji ima elektronski dnevnik gdje je njegova tačna pozicija. On je po zakonu dužan da prijavi svoj izlov i da kaže koliko je koje ribe tog dana izlovio”, rekao je Ivanović.

Prema njegovim riječima, 2011. i prošle godine nije izlovljena nijedna tuna, a 2012. godine njih 42.

“Sada postoje dvije mogućnosti. Ili su ribari lovili tunu pa je nijesu prijavljivali, ili su oni zaista izlovili kako su i prijavili 42 tune. Da li zbog 42 tune treba da platimo veliku cijenu učlanjenja u neku međunarodnu organizaciju?”, pitao je Ivanović.

Da se, kako je naveo, govori o 42 hiljade ili 4,2 hiljade komada tune "razumio bi".

“Nemojte tražiti od mene da novac poreskih obveznika koristimo na način što ćemo ulaziti grlom u jagode u bilo koju organizaciju ma kako ona dobra bila, a da nemamo pritom jasnu ekonomsku računicu”, kazao je Ivanović.

On je saopštio da je tokom februara održano sedam okruglih stolova na kojima je predstavljen Agrobudžet i na kojima je učestvovalo 422 poljoprivredna proizvođača.

Održano je i 45 radionica u svim opštinama na kojima je učestvovalo 1,15 hiljada pojloprivrednih proizvođača.

“Nastavljamo dalje sa prezentacijom mjera Agrobudžeta i koda dobre poljoprivredne prakse. Ići ćemo bukvalno od gazdinstva do gazdinstva sa ciljem da što je moguće više poljoprivrednih proizvođača dobije prave informacije”, rekao je Ivanović.

Galerija

Bonus video: