AUTOPUT KOČI KREDIT

Svjetska banka potvrdila: Nećemo dati 50 miliona

Zbog uticaja odluke o autoputu na održivost duga, SB odustala od pripreme budžetske podrške
73 pregleda 10 komentar(a)
Anabel Abreu, Foto: Savo Prelević
Anabel Abreu, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.03.2014. 08:06h

Šef Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru i BiH Anabel Abreu potvrdila je “Vijestima” da su odustali od odobravanja kredita od 50 miliona dolara (oko 36,2 miliona eura) koji je najavljen kao direktna podrška budžetu jer će država ove godine uvećati javni dug zbog prve kreditne pozajmice za izgradnju autoputa,

“SB je 2012. godine u Crnoj Gori počela sa pripremom programa za podršku aktivnostima fiskalne konsolidacije i reformi u cilju povećanja konkurentnosti. Planirani program budžetske podrške je iznosio 50 miliona dolara. Ali, od tog programa se moralo odustati pošto je Vlada odlučila da ide u izgradnju prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare u iznosu od 809 miliona eura. S obzirom na uticaj te odluke na održivost duga SB je odustala od pripreme budžetske podrške. Umjesto toga se preusmjerila na investicione programe za jačanje javnih institucija, konkurentnosti i unapređenja pružanja usluga u Crnoj Gori”, kazala je Abreu.

Sa kineskom kompanijom CRBS potpisan je ugovor o izgradnji dionice autoputa Bar Boljare od Smokovca do Mateševa. Od planiranih 809,5 miliona za dionicu od 40-ak kilometara, 85 odsto je kineski kredit. Preostalih 120 miliona država mora da obezbijedi zaduživanjem. Predviđeno je da se ove godine zadužimo do 100 miliona, a 2015. i 2016. biće potrošeno po 250 i posljednje 2017. preostalih 209 miliona eura.

SB je upozorila da će izgradnja autoputa, odnosno te dionice, uticati na to da javni dug poraste za 23 odsto bruto-domaćeg proizvoda. Abreu je podsjetila da je SB u okviru Strategije partnerstva sa Crnom Gorom predviđenom od juna 2011. do juna 2015. odobrila dva programa budžetske podrške u ukupnom iznosu od 164,2 miliona (oko 119,1 miliona eura) za rješavanje slabosti i dalje jačanje bankarskog sektora uz povećanje otpornosti tog sektora na moguće buduće šokove.

Vlada je procijenila da će na kraju ove godine državni dug dostići dvije milijarde eura ili 57 odsto BDP-a.

Preporučujemo za Vas