OTP: Brkovićev potpis nije važeći

I Apelacioni sud ocijenio da Brković nije mogao potpisati plan reorganizacije u ime Vektre
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2014. 14:53h

Mađarska OTP banka podnijela je Apelacionom sudu žalbu na drugo rješenje Privrednog suda o potvrđivanju plana reoorganizacije za Vektru Montenegro.

OTP se žali Apelacionom sudu na povredu parničnog postupka, da je Privredni sud pogrešno i nepotpuno utvrdio činjenično stanje i pogrešno primijenio materijalno pravo. Banka od ove kompanije biznismena Dragana Brkovića, potražuje 91,8 miliona eura.

Privredni sud je prije 10-ak dana ponovio odluku o prihvatanju plana reorganizacije Vektre koji je potpisao Brković. Apelacioni sud je poništio prvo rješenje Privrednog suda o prihvatanju plana reorganizacije sa njegovom dopunom i prvostepenom sudu ovaj predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Glavna razlika u mišljenjima, između ove dvije sudske instance, odnosi se na ulogu Brkovića i da li on ima pravo da potpiše plan rearganizacije. Apelacioni sud smatra da on kao direktor Vektre Montenegro nije mogao potpisati plan reorganizacije kompanije, a Privredni da je Brković i kao osnivač i stopostotni vlasnik kompanije imao pravo to da uradi.

OTP kao razlučni povjerilac ističe u žalbi da je “predmetni plan potpisan od neovlašćenog lica Dragana Brkovića” i da Vektru Montenegro u stečaju može zastupati samo stečajni upravnik.

“Ističemo da je plan reorganizacije podnijet nakon zakonom određenog roka od 90 dana, od dana otvaranja stečaja 20. decembra 2012, i naknadno produženog roka od 30 dana koji je istekao 19. aprila 2013. Kako je plan podnijet poslije roka od 120 dana, isti treba odbaciti kao neblagovremen”, navodi se u žalbi.

OTP je nezadovoljan što je planom predviđeno da njihovo potraživanje bude namireno iz “nekog imaginarnog kredita, koji će dobiti od nekog imaginarnog kreditora, u imaginarnom roku”.

Mađari napominju da je utvrđena preostala vrijednost imovine Vektre od 58,37 miliona, kod koje su priznata dugovanja u iznosu od 183,4 miliona. Oni smatraju da je preostala imovina te kompanije nedovoljna da dobije zajam od 100 miliona. Mađari naglašavaju u žalbi da je pitanje kako će Vektra povjeriocima obezbijediti 881.744 eura u 2014. godini i 1.763.488 eura u 2015. iz poslovanja “Vektre Jakić”, kada je ova pljevaljska firma u stečaju i njena imovina opterećena hipotekama i fiducijama.

“Kako će ovolike godišnje prihode 'Vektra Jakić' proslijeđivati Vektri Montenegro kada treba da izmiri svoje obaveze koje dostižu 150 miliona eura, i kada povjerioci 'Vektre Jakić' imaju pravo prioriteta da se namire”, naglašeno je u žalbi OTP banke.

Vektra Montenegro je u stečaju od decembra 2012.

Galerija

Bonus video: