Do 1. juna dostaviti zahtjeve za proljećnu sjetvu

Proizvodnja sjemenskog krompira, kategorije elita, podržava se do 700 eura po hektaru, a sjemenska proizvodnja žitarica 300 eura po hektaru
63 pregleda 0 komentar(a)
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
njiva, kupus, poljoprivreda, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.03.2014. 15:27h

Poljoprivredni proizvođači koji su zainteresovani za podršku ratarskoj proizvodnji iz ovogodišnjeg Agrobudžeta treba do 1. juna da dostave zahtjeve za proljećnu sjetvu, usjeve krmnog bilja iz prethodnog četvorogodišnjeg perioda i sjemensku proizvodnju.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja su saopštili da je za jesenju sjetvu krajnji rok za prijavu 15. novembar.

Ministarstvo, kako se navodi, direktno podržava proizvodnju ratarskih kultura i proizvodnju sjemenskog materijala ratarskih kultura. Osnovni iznos plaćanja po hektaru iznosi do 160 eura za ratarske kulture koje se gaje za merkantilnu proizvodnju, do 150 eura za krmno bilje u godini sjetve i 100 eura u naredne četiri godine.

Proizvodnja sjemenskog krompira, kategorije elita, podržava se do 700 eura po hektaru, a sjemenska proizvodnja žitarica 300 eura po hektaru.

“Posljednjih godina, zabilježen je rast površina pod ratarskim kulturama, naročito krmnim biljem, ali resursi u vidu neobrađenog plodnog zemljišta su još nedovoljno iskorišćeni”, rekli su iz Ministarstva.

Razvoj ratarske proizvodnje, uz prevazilaženje problema usitnjenosti posjeda po gazdinstvu, jedan je od uslova za obezbjeđivanje dovoljnih količina stočne hrane i pojeftinjenje troškova u stočarstvu. Usmjerena proizvodna podrška pojačava konkurentnost ratarske proizvodnje, poboljšava ekonomski položaj proizvođača i razvojno utiče na proizvodnju.

“Osim podizanja konkurentnosti ratarske proizvodnje i optimalnog korišćenja raspoloživih resursa oranica, poštujući principe dobre poljoprivredne prakse, ciljevi podrške Ministarstva su i kvalitetnija ponuda ratarskih kultura domaće proizvodnje, unaprijeđivanje proizvodnje stočne hrane i obezbjeđivanje kvalitetnog sjemenskog materijala domaće proizvodnje”, dodaje se iz Ministarstva.

Potrebna dokumentacija treba da sadrži popunjen zahtjev za ostvarivanje prava na podršku, dokaz o upotrebi sertifikovanog sjemenskog materijala, fiskalni račun za sjemenski materijal, dokaz o upisu u Registar proizvođača bilja i dokaz o vlasništvu zemljišta, odnosno izvod iz katastra – posjedovni list. Ukoliko podnosilac zahtjeva nije vlasnik zemljišta u posjedovnom listu, potrebno je dostaviti odgovarajuća dokumenta, odnosno potvrdu o ustupanju zemljišta na korišćenje ovjerena u opštini ili mjesnoj zajednici.

Iz Ministarstva su kazali da proizvođači višegodišnjih krmnih kultura dostavljaju potrebnu dokumentaciju samo prve godine zasnivanja proizvodnje.

Proizvođač sjemenskog materijala podnosi Ministarstvu zahtjev za ostvarivanje prava na podršku sa rješenjem o upisu u Registar proizvođača sjemena i sadnog materijala, sertifikatom o kontroli proizvodnje Fitosanitarne uprave, dokazom o kupovini krompira elita odnosno sertifikovanog polaznog materijala za sjemena žitarica (fiskalni račun/virman i etiketa sa pakovanjem).

“Zahtjev se podnosi na obrascu koji se može preuzeti sa sajta Ministarstva, u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i u kancelarijama opštinskih službi za poljoprivredu”, precizirali su u Ministarstvu.

Zahtjev se, kako se zaključuje, predaje na arhivu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, lično, preporučenim pismom ili putem Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i opštinskih službi za poljoprivredu.

Bonus video: