Vlasnici najavili da će osporiti uvođenje stečaja u Meljine kompleks

Vlasnik stečajnog dužnika sa 99 odsto udjela je firma Atlas CAP koju preko kiparske firme kontroliše Duško Knežević, a manje od procenta dijele Atlas banka, IBM banka i kraljevačka bolnica “Sveti Nikola” koje su sa njom u konzorcijumu
160 pregleda 1 komentar(a)
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
bolnica Meljine, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.08.2018. 14:13h

Konzorcijum vlasnika preduzeća Meljine kompleks osporiće pred Privrednim sudom uvođenje stečaja jer, kako je saopšteno, njihov predstavnik nije pozvan na ročište na kojem se odlučivalo o predlogu za uvođenje stečaja.

Meljine kompleks je vlasnik Bolnice Meljine, a stečaj je uveden 9. avgusta na predlog na predlog izvršne direktorice društva Olivere Mihajlović Elez, koja je jedina zaposlena i nije mogla naplatiti oko 19 hiljada eura na ime neizmirenih zarada i dažbina

“Direktorica bolnice Olivera Elez takav predlog je dala bez prethodne komunikacije sa vlasnicima. Zbog toga će biti pokrenut postupak za utvrđivanje odgovornosti direktorice bolnice”, navedeno je u saopštenju pres službe Atlas grupe.

Vlasnik stečajnog dužnika sa 99 odsto udjela je firma Atlas CAP koju preko kiparske firme kontroliše Duško Knežević, a manje od procenta dijele Atlas banka, IBM banka i kraljevačka bolnica “Sveti Nikola” koje su sa njom u konzorcijumu.

“Predstavnici konzorcijuma Meljine kompleksa i Bolnice Meljine o ostvaranju stečaja u preduzeću Meljine Kompleks d.o.o. saznali su danas iz medija, što znači da direktorica bolnice nije ispunila svoju zakonsku obavezu da izvijesti osnivače kompanije o okolnostima koje su relevantne za dalje poslovanje Bolnice. Od kada je 2008. kupio zemljište i objekte kompleksa Meljine,

Konzorcijum vlasnika na čelu sa Atlas Grupom, o svom trošku je finansirao funkcionisanje bolnice Meljine. Izdvajali smo ogromne sume za plate osoblja i redovno funkcionisanje bolnice u proteklih 10 godina, zato što od naplaćivanja medicinskih usluga od Fonda zdravstva nije bilo moguće pokriti ni polovinu izdataka”, navodi se u saopštenju.

Predstavnici konzorcijum lažu da su sve vrijeme smo od nnjihovih sredstava održavali bolnicu, svjesni da Herceg Novi nema drugu i da je Meljine jedino mjesto gdje građani Herceg Novog mogu dobiti punu medicinsku zaštitu.

“U ovom trenutku stečaj u kompaniji Meljine Kompleks može predstavljati višestruku štetu jer može dovesti do stečaja i u Bolnici Meljine, koja je zavisno pravno lice sa značajnim finansijskim obavezama. Otvaranje stečaja nad PZU Opšta bolnica Meljine značilo bi prijavljivanje dobavljača i kreditora kao stečajnih povjerilaca, što bi dovelo i do prestanka poslovanja bolnice Meljine. Zato smatramo neodgovornim i nesavjesnim postupke direktorice Elez, koja je u oba pravna lica odgovorno lice”, rekli su iz Konzoricjuma

Upozoravaju da stečaj u preduzeću Meljine Kompleks znači i prekid sudskog postupka koji je u toku, sve do okončanja stečaja.

“Ukoliko postupak stečaja ne bude obustavljen, ovakvim postupanjem Privrednog suda i Elez nastaće nesagledivo loše posljedice po Opštinu Herceg Novi, sistem javnog zdravstva, zaposlene u kompanijama Meljine Kompleks i Opštu bolnica Meljine, kao i po državu Crnu Goru”, navode iz konzorcijuma.

Dodaju da su, u cilju valorizacije kompleksa Meljine, zadržavajući i modernizujući bolnicu, tražili izmjenu planske dokumentacije. Tadašnja lokalna administracija, kako tvrde, pune dvije godine je odugovlačila usvajanje planskog dokumenta za Meljine, zbog čega je iz projekta izašao naš tadašnji strateški partner.

“Tako je Konzorcijum vlasnika, bez mogućnosti da valorizuje uloženi kapital, sam sve vrijeme održavao bolnicu Meljine finansirajući od svog novca njeno redovno funkcionisanje i razliku za plate medicinskom osoblju, s obzirom da plaćanja Fonda zdravstva nijesu bila ni približno dovoljna za zarade”, navodi se u saopštenju.

U posljednjih deset godina je, kako se dodaje, konzorcijum vlasnika uložio preko 32 miliona eura, pored toga što su 25 miliona eura platili za objekte i zemljište.

Konzorcijum vlasnika upozorava da će im, u slučaju nerazumijevanja nadležnih, daljeg odugovlačenja pronalaženja zajedničkog rješenja za stabilno funkcionisanje bolnice i dovođenja u pitanje ugovora o komleksu Meljine, morati biti nadoknađen sav uloženi kapital.

“Ne znamo kome je u interesu da ugrožava stabilnost funkcionisanja bolnice Meljine. Naš je cilj da se rješava problem na održiv način, vjerujući da ćemo u Vladi, lokalnoj samoupravi i Fondu zdravstva imati partnere da bi građani Herceg Novog i turisti imali neophodnu zdravstvenu zaštitu”, poručili su iz konzorcijuma vlasnika.

Bonus video: