Otvorena Azmont akademija: Doprinos razvoju i smanjenju nezaposlenosti

"Centar za obuku u Bijelom Polju daće na dugi rok značajne rezultate"
109 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 19:09h

Centar za obuku nezaposlenih - Azmont akademija, koja bi trebalo da pomogne u smanjenju nezaposlenosti i doprinese ekonomskom razvoju, otvorena je danas u Bijelom Polju.

Iz Azmont Investmentsa saopštili su da je izgradnja Azmont akademije dio programa korporativne društvene odgovornosti kompanije, a ukupna investicija tokom naredne tri godine iznosiće oko dva miliona eura.

Akademiju su otvorili gradonačelnik Bijelog Polja Aleksandar Žurić, ministri rada i socijalnog staranja i finansija, Predrag Bošković i Radoje Žugić i izvršni direktor Portonovi projekta i Azmont Investmentsa, Džejms Vilson.

TV Vijesti, Boban Obradović

Iz te kompanije su kazali da će preko 1,2 hiljade prijavljenih kandidata sticati u narednim mjesecima znanja u tesarskim, zidarskim, vodoinstalaterskim i drugim građevinskim specijalnostima, bazirana na međunarodnim iskustvima.

Bošković je ocijenio da je otvaranje akademije drugačiji pristup u rješavanju nezaposlenosti.

"Centar za obuku u Bijelom Polju daće na dugi rok značajne rezultate, kao i sama investicija u Kumboru", rekao je Bošković.

On je pozvao i druge investitore da pojačaju segment socijalne odgovornosti, poput kompanije Azmont Investments.

Žugić je kazao da će Azmont akademija imati neprocjenjivi značaj za dalji ekonomski razvoj Crne Gore.

"Ulaganje u znanje se višestruko isplati, a ovim projektom dajemo doprinos jačanju konkurentnosti domaće radne snage" saopštio je Žugić.

U Centru je počela obuka 80 polaznika, a u kompaniji Azmont Investments očekuju da će za vrijeme vrhunca radova na turističkom kompleksu Kumbor krajem naredne godine biti oko dvije hiljade polaznika.

Wilson je rekao da će polaznici koji dobiju sertifikat imati priliku da budu dio gradnje najvećeg turističkog projekta u Evropi, na kojem će u jednom momentu biti angažovano i do 6,5 hiljada ljudi. "Objavićemo narednih dana tendere za izvođače radova i nadam se da će bar 70 odsto prijavljenih kompanija biti iz Crne Gore i regiona“, kazao je Vilson.

Predstavnici Opštine Bijelo Polje smatraju da će Azmont akademija pomoći da brojne porodice sa sjevera riješe egzistencijalna pitanja.

„To je i siguran način za smanjenje nezaposlenosti”, zaključio je Žurić.

Galerija

Bonus video: