Nacrt Zakona o javnom sektoru: Plate da budu po zaslugama

Izbrisan član iz radne verzije koji je predviđao da stupanjem na snagu ovog propisa prestaju da važe kolektivni ugovori
60 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 20:33h

Plate u javnom sektoru mogu se povećati ako je državni budžet uravnotežen ili je ostvaren suficit, a biće smanjene ako budžet ostvari deficit preko nivoa od dva odsto bruto domaćeg proizvoda, navedeno je u konačnoj verziji nacrta zakona o zaradama u javnom sektoru koji će uskoro biti na javnoj raspravi.

Predviđena granica za smanjenje zarada vrlo je blizu ovogodišnjem odnosu deficita budžeta i BDP-a.

Budžetom za ovu godinu deficit je predviđen na 69,5 miliona eura, a procijenjeni BDP, uz rast ekonomije od 3,6 odsto, koliko očekuje Vlada, iznosi 3,516 milijardi eura. To znači da dva odsto BDP-a iznosi 70,32 miliona i za svega 800 hiljada je veći od iznosa kada bi Vlada mogla smanjiti zarade zaposlenih u državnoj administraciji.U radnim verzijama nacrta zakona, kojeg pripremaju Ministarstvo finansija i kabinet potpredsjednika Vlade za ekonomski sistem Vujice Lazovića, bile su predviđene još dvije varijante za smanjenje ili povećanje zarada, ali su se odlučili za ovu kao najjednostavniju i blisku realnom stanju.

Ukazuju da je primarni cilj zakona da obezbijedi ravnopravno i na zaslugama zasnovano određivanje ličnih primanja zaposlenih.

Plate zaposlenih u opštinama i korisnicima njenog budžeta mogu biti smanjene za 10 odsto ako obaveze lokalnog budžeta po osnovu otplate hartija od vrijednosti, kredita, garancija i poreza i doprinosa, koje ne izmiruje redovno, prelaze 10 odsto tekućih prihoda ostvarenih u prethodnoj godini. Preduzeća u kojima su država ili opštine većinski vlasnik, a koja su u prethodnoj godini ostvarila gubitak u poslovanju biće dužna da smanje ukupan fond zarada za 15 odsto u prvoj narednoj i za pet odsto u sljedećoj godini. U nacrtu više nema člana iz radne verzije koji je predviđao da stupanjem na snagu ovog propisa prestaju da važe kolektivni ugovori dogovoreni sa sindikatima i druga akta poslodavaca koja su se odnosila na određivanje iznosa zarade i drugih primanja zaposlenih.

Ostala je i stavka da se dnevnica za rad tokom državnih i vjerskih praznika uvećava za 40 odsto, što je u suprotnosti sa Opštim kolektivnim ugovorom, koji je važio do prije godinu i po, i o kome se sada ponovo pregovara, a koji je predviđao uvećanje za 150 odsto.

Galerija

Bonus video: