RAE mijenja pravila: Da građani ne plaćaju svašta

Pored troškova uvoza da se osjeti i zarada od izvoza energije, traže Muk, Đurović i Uljarevićeva
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2014. 18:25h

Pravila za određivanje regulatornog prihoda energetskih kompanija i cijena za korišćenje prenosnog sistema električne energije, čiju izmjenu radi Regulatorna agencija za energetiku (RAE), treba dopuniti tako da u obračun cijene struje, pored troškova uvoza, snabdjevači uračunaju i zaradu od izvoza energije, predlog je grupe građana.

Goran Đurović, Stevo Muk i Daliborka Uljarević uputili su članovima Odbora RAE i predsjedavajućem Branislavu Preleviću listu predloga za izmjenu metodologija objašnjavajući da su sadašnjim rješenjem kupci stavljeni u neravnopravan položaj sa prozvođačem. Oni su ukazali da u slučaju manjka energije i uvoza trošak pada na kupce, a u slučaju viškova i izvoza zarada pripada samo snabdjevaču - energetskoj kompaniji.

Elektroprivreda je javni snabdjevač. Ukoliko RAE ne bude blagovremeno i pozitivno postupila po inicijativi, najavili su da će se obratiti Ustavnom sudu sa zahtjevom za ocjenu zakonitosti spornih odredbi metodologije.

Prelević im je odgovorio da će RAE razmotriti sve predloge i “ukoliko utvrdi njihovu utemeljenost u Zakonu o energetici i podzakonskim aktima, uzeti u obzir u postupku izmjena i dopuna metodologija”. Predložili su da se cijena energije iz domaćih izvora umjesto na osnovu cijena za konstantnu energiju na energetskoj berzi (EEX) u Lajpcigu određuju na osnovu analize zahtijevanih troškova poslovanja, amortizacije i povrata na sredstva, uz primjenu odgovarajuće korekcije.

Smatraju da je sadašnji način određivanja cijene energije iz domaćih izvora protivzakonit. Predložili su i da se iz metodologije za utvrđivanje prihoda javnog snabdjevača isključiti vrijednost investicija i radnog kapitala.

„Kupci nijesu dužni da plaćaju nešto što ne koriste, a investicije ne koriste sve dok se objekti ne završe i budu stavljeni u funkciju i služe kupcima“, navodi se u dopisu. Posebno problematično je, kako dodaju, što se radni kapital Distribucije obračunava dvaput - kroz prihod distribucije, pa kroz prihod snabdjevača. Takođe, kod CGES troškovi prenosa se jednom obračunavaju kroz tarife za prenos, pa na ukupnu sumu radnog kapitala snabdjevača. Od RAE zahtijevaju da isključi premiju rizika zemlje jer je neprihvatljivo da domaća kompanija to naplaćuje od domaćih kupaca jer se u principu radi o parametru kojeg investitor primjenjuje u odnosu na stranu zemlju.

“Ovakva odredba je skandalozna“, ocjenili su Đurović, Muk i Uljarević. Naveli su i da je metodologije potrebno uskladiti sa Zakonom o zaštiti potrošača koji propisuje da trgovac koji pruža usluge putem distributivne mreže ne smije potrošaču uračunavati u cijenu usluge troškova izgradnje, rekonstrukcije i modernizacije distributivne mreže.

Nezakonita još jedna odluka RAE

Upravni sud donio je presudu kojom je utvrdio da je odluka Odbora Regulatorne agencije za energetiku (RAE), na osnovu koje je povećana cijena struje za 2012. godini, nezakonita.

Upravni sud presudio je tako u korist grupe građana iz Mreže za afirmaicju nevladinog sektora (MANS), tužitelja Gorana Đurovića, Steva Muka i Daliborke Uljarević i Željezare Nikšić.

Cijena struje za domaćinstva u januaru 2012. je povećana 6,8 odsto.

Ovo je osma po redu tužba kojom su Đurović, Uljarević i Muk uspjeli da ospore odluke RAE koje su godile energetskim kompanijama.

Problem je što je odluka usvojena tek sada, jer je teško očekivati da će se primijeniti retroaktivno i da će potrošači biti obeštećeni.

RAE uglavnom samo detaljnije obrazloži odluku kada je sud poništi i objavi da je postupila po presudi.

Galerija

Bonus video: