Nezadovoljni radnici sa sjevera: Tražićemo da se ispita pljačka

Dići ćemo glas da se pokrenu sudski procesi i ispitaju privatizacije...
62 pregleda 3 komentar(a)
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Svetozar Čabarkapa, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 04.03.2014. 17:13h

Organizacioni odbor nezadovoljnih radnika sa sjevera Crne Gore održaće sjutra veliki protestni miting na gradskom Trgu, u 12 časova, na koji pozivaju sve bivše i sadašnje nezadovoljne radnike, studente i sve poštene građane da se pridruže i dignu glas protiv dalje pljačke i siromašenja sjevera zemlje.

Predsjednik Organizicionog odbora Petomartovskih protesta Svetozar Čabarkapa kazao je da se među glavnim zahtjevima sa protesta isplata otpremnina prema radnicima sjevera, koji su bez ikakvih naknada otpuštani kućama, dok su preduzeća opljačkali pojedinci.

„U toj pljački niti su korist izvukli radnici, niti država. Dići ćemo glas da se pokrenu sudski procesi i ispitaju sve privatizacije na sjeveru, kao i da se usvoje svi zahtjevi invalida rada koji traže da im se obezbijede minimalna primanja od 158 eura uz pokretanje socijalnog dijaloga na sjeveru.

„Tražimo da se ispita pljačka naroda kroz račune za električnu energiju, kao i naplatu svih pravosnažnih sudskih rješenja radnika na Sjeveru, penzijsko i zdravstveno osiguranje za sve radnike”, kazao je Čabarkapa i dodao da traže da se radnicima koji su ostali bez posla isplati po 500 eura za svaku godinu radnog staža, da se radnici koji napune 40 godina radnog staža a ženama 35 godina uzme prosjek 10 godina najboljeg prosjeka u firmi i da prosjek bude 400 eura.

On je istakao zahtjev da rukovodioci Osnovnog i Višeg tužilaštva podnesu ostavke, jer nisu ništa preduzeli da se spriječi pljačka državne imovine i da se u rad ukljući specijalno tužilaštvo. „Borba protiv zapošljavanja po rodbinskim linijama, nepotizam, veće plate i penzije, samo su neki sa podužeg spiska zahtjeva“, kazao je Čabarkapa, koji je bio organizator i pretprošlih petomartovskih protesta, a godinama se bori za prava radnika.

Bonus video: