Ministar zamajavao invalide da ne krenu za Podgoricu?

Baš na dan protestne šetnje ministar Bošković se sastao sa invalidima rada u Bijelom Polju
81 pregleda 8 komentar(a)
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Predrag Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.03.2014. 18:43h

Protestnu šetnju invalida rada sa sjevera do Podgorice, najavljenu ranije za 3. mart, osujetio je dolazak ministra rada i socijalnog staranja Predraga Boškovića, koji ih je upravo danas primio na razgovor u Bijelom Polju.

Nakon sastanka ministar je ponovo obećao da će razmotriti probleme i zahtjeve invalida rada. Istakao je da će, u petak, na sastanku u Kolašinu predložiti rješenje za dio invalida.

Ministar Bošković je ocijenio da je zahtjev invalida o izmjenama i dopunama zakona o invalidsko- penzijskom osiguranju nerelan i sistemski neprihvatljiv.

„I oni su shvatili da ne neke zahtjeve ne mogu riješiti i da za to ne postoje zakonske mogućnosti, jer bi to dovelo do devijacija na druge ljude, koji su po bilo kom osnovu otišli ili će ići u penziju“, kazao je Bošković i dodao da će zbog zbog toga pokušati da njihove probleme rješavaju individualno.

On je kazao da razmije probleme koje imaju i sve ono što se dešava od 2003 godine, kada je jedan veliki broj njih proglašen tehnološkim viškom i stekao invaliditet druge ili treće kategorijejednički dogovor pokušati da nađu najbolje rješenje kako bi se zadovoljio jedan veći broj ljudi i otišao u penziju.

„U petak nastavljamo razgovore, napravićemo jednu projekciju na koji način možemo da izađemo iz svega ovoga ,tek nakon toga možemo vidjeti kome možemo izaći u susret i na koji način“, dodao je ministar Bošković.

Tokom višemjesečnog štrajka Bjelopoljcima su se zahtjevima pridružili kolege iz Rožaja, Kolašina, Mojkovca, Berana i Pljevalja, a sa ministrom slični razgovori su vođeni u decembru prošle godine.

Predsjednik invalida rada Lazar Knežević kazao je da je najvažnije što su ušli u socijalni dijalog, i da od ishoda razgovora u Kolašinu zavisi da li će invalidi rada krenuti u protestnu šetnju put Podgorice, zakazanu, ovoga puta, za 10 mart.

Invalidi traže da im se omogući odlazak u penziju sa navršenih 55 godina za muškarce, a žene sa 50 godina i najmanje 15 godina penzijskog staža, i da penzije ne mogu biti manje od 158 eura.„Tražimo i da se prilikom odlaska u penziju uzima aktivni radni staž, a ne vrijeme provedeno na Zavodu za zapošljavanje, kazao je Knežević.

Bonus video: