Budi odgovoran: 82 primjedbe, izrečeno šest novčanih kazni

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 24 od ukupno 42 pritužbe na koje su građani dobili odgovor
3 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.03.2014. 14:57h

U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice su evidentirane ukupno 82 primjedbe, na osnovu kojih je izrečeno šest novčanih kazni.

Zabilježena je i jedna pohvala za pravilno korišćenje trotoara u Plavu.

Najviša novčana kazna, od 3,8 hiljada eura, ove sedmice je izrečena kafe baru Evropa u Beranama zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od hiljadu eura protiv kafe bara koji radi u okviru kladionice Bookmakers u podgoričkom Bloku pet, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa.

Novčana kazna od 530 eura uz prekršajni nalog izrečena je preduzeću Koncept iz Podgorice zbog neosiguranih radnika. Prekršajni nalog i novčana kazna od 200 eura izrečeni su i u slučaju prijave otkupa sekundarnih sirovina u Budvi.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od hiljadu EUR protiv kafe bara koji radi u okviru kladionice Bookmakers u podgoričkom Bloku pet, na osnovu prijave o neizdavanju fiskalnih računa.

Prekršajni nalog i kazna od 150 eura izdati su i za kafe bar Luča i marketa In u Podgorici. Kafe bar je prijavljen za neizdavanje fiskalnih računa i trovanje, dok je u slučaju marketa, prijavljenog za nelegalan rad i neprijavljivanje radnika, utvrđeno da radnica nema sanitarnu knjižicu.

Inspektori su, u slučaju prijave smanjenja zarade u prodavnici Maxi u Delta Cityu, utvrdili da radnica radi bez ugovora i tražili od poslodavca da to ispravi, ali mu nijesu izrekli novčanu kaznu.

Inspektori nijesu mogli kontrolišu CD Shop Gracia u Podgorici, koji je prijavljen za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i neregistrovan prostor, jer je objekat bio zatvoren. Slično je bilo i sa kineskim butikom Zhiqiang i kafe barom Passage u Podgorici, koji ne rade pola godine, odnosno mjesec.

Inspektori nijesu mogli da nađu ni preduzeće Martinez u Donjoj Gorici, ali su obećali da će ga ponovo kontrolisati, dok su u slučaju prijavljivanja građevinskog objekta na graničnoj liniji dva placa u Kotoru tražili mišljenje nadležnih.

Slično je bilo i sa vilom Mia u Bijeloj, prijavljenom za nelegalni rad, jer je inspektor našao zaključan objekat.

Građani su ove sedmice prijavljivali i vanpijačnu prodaju ribe u Tivtu i Podgorici, kod Gintaša, ali im je odgovoreno da je to nadležnost Komunalne policije. Komunalnoj policiji je proslijeđena i pritužba na preglasnu muziku u kafiću Castello u Pljevljima.

Nepravilnosti nijesu utvrđene u 24 od ukupno 42 pritužbe na koje su građani dobili odgovor.

Od ukupno 82 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka do petka, 31 nije dobila odgovor, dok je devet u proceduri.

Nepravilnosti nijesu utvrđene kada je riječ o podgoričkoj autopraonici Wash drive, kafićima F2 i Haustor, kiosku pekare Dušan u dvorištu Osnovne škole "Radojica Perović", brzoj hrani Calimero, ordinaciji Malbaški, salonima Twin tuch i Bao, buticima Štrumf i Desa, pekarama Tonino i Laki, TV centru Đečević, Guard Popovic Security-u, Pega trade-u, bižuteriji Perla, preduzeću Svilinger, kafe baru Kula Karadžića, kopirnici Nela, prodavnici Mobil In u Gintašu i Cineplexx-u u Delta Cityu.

Nepravilnosti nije bilo ni kod poslastičarnice Iskra u Danilovgradu, trafike kod pošte u Baru i hotela Lukas u Beranama.

Od ukupno 82 pritužbe, koje su evidentirane od ponedjeljka do petka, 31 nije dobila odgovor, dok je devet u proceduri.

Tih devet pritužbi odnosilo se na neizdavanje fiskalnih računa, neprijavljivanje radnika, neuplaćivanje doprinosa i isplatu zarada "na ruke", uličnu prodaju cigareta i neprimanje sitnog novca.

Pritužbe na koje još nije odgovoreno uglavnom su se odnosile na nepropisno parkiranje, čak i službenih vozila, neizdavanje fiskalnih računa, prodaju cigareta bez akciznih markica, pse lutalice, smeće i emisiju crnog dima.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: