Bivši radnici "Dakića" pozivaju na socijalni bunt

"Vlada mora imati u vidu kako živi neko ko 77 mjeseci nije primio platu"
79 pregleda 15 komentar(a)
Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
Radoje Dakić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.03.2014. 13:44h

Socijalni bunt obespravljenih i gladnih spram bogatih donosioca odluka doprinio bi da se napravi država u kojoj institucije funkcionišu, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca bivše fabrike »Radoje Dakić«, Milan Vukčević.

On je poručio da bivši radnici "Dakića" nemaju ni mogućnosti ni vremena da čekaju da se riješe njihovi problemi i izvrše sudske odluke koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

"Ukoliko se nastavi ignorantski odnos Vlade prema nama i sudskoj odluci iniciraćemo održavanje klasnog protesta u ime svih obespravljenih i obesposlenih novih građana", rekao je Vukčević agenciji Mina-business.

On je objasnio da se stvaraju novi građani koji nemaju ni posla ni plate, a treba da ćute.

"Vrijeme je da konačno krenemo jer su pored naših ugroženi i državni interesi. Rješenjem o zabrani svakog našeg prijavljenog mirnog protesta i neodgovaranjem predsjednika Vlade na naše dopise krši se Ustav pa je naša borba u službi zaštite Ustava", kazao je Vukčević.

Vlada, kako je dodao, mora imati u vidu kako živi neko ko 77 mjeseci nije primio platu, ocijenivši da je devetogodišnje neizvršavanje sudskih odluka otvoreni udar na pravni poredak, pravnu sigurnost i zaštitu državnih interesa.

"Cijena za izgubljeno vrijeme je do sada preko 20 miliona eura, koliko iznosi ceh koji treba da plati država na ime zateznih kamata", naveo je Vukčević.

Na protestima su, kako je dodao, radnici javno ispratili minutom ćutanja preko 300 kolega, a samo u srijedu trojicu što pojačava socijalni nemir.

"Ako dovoljan broj naših kolega i članova njihovih porodica uvidi da je za ove vlastodršce ’samo mrtav Dakićevac dobar Dakićevac' i shvati da se protestuje u ime presude koja je donešena u ime naroda, onda će nam se, se po pravilu jedan čovjek jedan glas, pridružiti svi na ulici na ulične proteste", rekao je Vukčević.

Bivši radnici „Radoja Dakića“ od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona eura.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona eura koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra 2011. godine odustale od kupovine zemljišta "Dakića", površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona eura.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal Company i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona eura.

Bonus video: