Prijestonica i planovi: Od frižidera se stiglo do sladoleda

Skoro 130 hiljada kvadratnih metara nekadašnjeg giganta još čeka da postane svjetski poznat višenamjenski centar
28 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 19:24h

Simbolično ili ne, zasad „Obod” kao podstanara opet ima samo zamrzivače. Tokom prošle godine, kompanija „Pinko Montenegro“ zvanični distributer češkog brenda „Pinko“, koji se bavi proizvodnjom sladoleda, postala je prvi novootvoreni privredni sadržaj u sklopu biznis zone „Marina Abramović Community Center Obod Cetinje“ (MACCOC).

A bilo je gromoglasnih najava u oktobru 2012. godine, u nekadašnjoj Obodovoj sali za ručavanje, kada su zvanice posjedale u autentične stolice iz zlatnog doba fabrike.

Prisutvovao je tada i bivši premijer Lukšić i ministar kulture Mićunović čija je služba informisanja nedavno pitanja „Vijesti” o projektu proslijedila prijestonici.

„To je projekat za koji vam odgovore mogu dati samo iz prijestonice”, rekli su „Vijestima” u ministarstvu.

Skoro 130 hiljada kvadratnih metara nekadašnjeg giganta još čeka da postane svjetski poznat višenamjenski centar. Projekat je zamišljen kao centar privrede, produkcije, prezentacije, distribucije i razvitka novih tehnologija i različitih umjetničkih formi: umjetnosti, performansa i vizuelnih umjetnosti, teatra i plesa.

Marina Abramović je prije dvije godine rekla „da se radi o velikom i dugom procesu, ali da smatra da možemo očekivati da jedan dio bude završen za proslavu 200. godišnjice obilježavanja Njegoševog rođenja”. Taj rok je probijen prošle godine.

Iako se od samog početka govorilo da je MACCO „zajednički projekat umjetnice Marine Abramović, Vlade i prijestonice Cetinje”, sve je prepušteno gradu.

U lokalnoj vlasti za sada realizuju samo dio vezan za biznis zonu.

Portparol prijestonice Miloš Prelević kaže da je master plan višenamjenskog kompleksa MACCOC završen prošle godine, te da je na prostoru bivšeg gornjeg kompleksa „Oboda” formirana biznis zona „Cetinje I” u kojoj već sada djeluje nekoliko novih privrednih sadržaja.

Prostorne planove u prijestonici očekuju na proljeće, kako bi se cijeli kompleks rezvio, posebno djelovi sa sadržajima iz kulture. Prelević dodaje da je prijestonica u stalnom kontaktu sa Marinom Abramović i drugim partnerima. Direktor njujorškog predstavništva Office for Metropolitan Architecture (OMA), Šohei Šigemats, predstavljajući djelove iz Master plan MACCOC-a, kazao je da će u bivšem „Obodu”, između ostalog biti i pozorište i filmski studio. Arhitektonski, zamišljena je kula, sa dominantno zastupljenim motivima tradicionalne crnogorske arhitekture i park od 30.000 kvadratnih metara.

Za sve zainteresovane investitore, gradonačelnik Cetinja Aleksandar Bogdanović obećao je poreske olakšice.

Bonus video: