Svilanović: Građani EU neće ekonomski slabije članice

"Kamioni sa robom putuju od Ljubljane do Tirane više od pet dana, a prosječni bruto domaći proizvod u zemljama regiona iznosi trećinu onog u članicama EU
54 pregleda 0 komentar(a)
EU, Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
EU, Evropska unija, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 01.03.2014. 10:58h

Puna primjena Strategije jugoistočne Evrope (JIE) 2020 jedini je način da se smanje razlike između država regiona i EU, čiji građani neće podržati pridruživanje ekonomski mnogo slabijih država, ocijenio je generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, Goran Svilanović.

"Kriza je ugrozila šanse za priključenje EU. Ispunjenje ciljeva koji su postavljeni u Strategiji predstavljaju jedini način da smanjimo razlike i približimo se standardima EU", naveo je Svilanović, prenosi Glasnik Privredne komore Crne Gore (PKCG).

On smatra da je region infrastrukturno i ekonomski nedovoljno povezan, a politika očuvanja makroekonomske stabilnosti stalnim zaduživanjem i otpuštanjem radnika dovela je do dramatičnih posljedica.

"Kamioni sa robom putuju od Ljubljane do Tirane više od pet dana, a prosječni bruto domaći proizvod u zemljama regiona iznosi trećinu onog u članicama EU. Samo u posljednjih pet godina zemlje regiona su udvostručile zaduženost, dok je 800 hiljada radnika izgubilo posao", upozorio je Svilanović.

On je saopštio da je sedam ekonomija regiona sveukupno ekonomski razvijeno kao Portugalija, što se, kako je kazao, mora promijeniti.

Svilanović je podsjetio da su krajem novembra u Sarajevu predstavnici Crne Gore, Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine, Albanije, Makedonije i Hrvatske usvojili sveobuhvatnu razvojnu strategiju, koju je pripremio Savjet za regionalnu saradnju, pod nazivom Jugoistočna Evropa 2020 – Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi.

"Iza Strategije JIE 2020 stoji sedam vlada odlučnih da uz podršku Savjeta za regionalnu saradnju i Evropske komisije, građanima obezbijede kvalitetniji život i da ih vode ka izlazu iz krize", naveo je Svilanović.

On je dodao da to konkretno znači otvaranje milion radnih mjesta u regionu u narednih sedam godina, rast energetske efikasnosti od devet odsto i produktivnosti vlada od 20 odsto.

"To znači i udvostručiti trgovinu i investicije i na kraju povećati produktivnost za trećinu. Uz to, potreban je obrazovni sistem koji bi za 300 hiljada povećao broj diplomiranih, mladih stručnjaka sa mogućnošću za zaposlenje", rekao je Svilanović.

On je saopštio da to podrazumijeva i povećanje zaposlenosti sa 39 odsto na 44 odsto i podizanje ukupnog regionalnog trgovinskog prometa sa 94 milijarde na 210 milijardi eura.

"To su samo brojke, ali one svjedoče o ambiciji Strategije JIE 2020, kao i o svijesti da iz krize ne možemo izaći otkazima", poručio je Svilanović.

Ekonomski kriterijumi za pristupanje EU, prema njegovim riječima, ostaju jasni i podrazumijevaju funkcionalnu tržišnu ekonomiju, kapacitet za konkurentnost i sposobnost takmičenja na evropskom tržištu.

Pored povećanja zaposlenosti, najvažniji cilj Strategije je povećanje BDP-a na blizu polovine prosječnog u zemljama EU.

"U narednim godinama glavni posao Savjeta biće da obezbijedi primjenu Strategije. Uspostavićemo detaljan sistem nadzora napretka svake zemlje pojedinačno u primjeni Strategije", kazao je Svilanović.

On je dodao da će građani biti redovno obavještavani o tome dokle se stiglo, kroz godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku u pristupanju EU.

Svilanović je podsjetio da je crnogorska Vlada usvojila Strategiju JIE 2020 – Radna mjesta i prosperitet u evropskoj perspektivi, a zatim sa ostalim zemljama podržala zajedničku razvojnu strategiju regiona.

Bonus video: