Bojanić o dugovanju opština: Gradonačelnici ne rade domaćinski

Razlozi zbog kojih opštine bilježe negativan finansijski rezultat u izvještaju Stejt departmenta
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 17:15h

Član skupštinskog Odbora za ekonomiju, budžet i finansije Mladen Bojanić (Pozitivna) ocijenio je da su ključni razlozi zbog kojih opštine bilježe negativan finansijski rezultat iz godine u godinu oni koji su sadržani u posljednjem izvještaju Stejt departmenta o stanju u Crnoj Gori.

„Najbolje se pozvati na dio iz izvještaja koji jasno definiše ključne probleme u Crnoj Gori, a to su rasprostranjenost korupcije, nepotizam, favorizovanje političkih istomišljenika i nedostatak kontrole konflikta interesa u svim granama Vlade. Sve se to može reći i za opštinske vlasti“, ocijenio je Bojanić za „Vijesti“. On je naglasio da do poraznih finansijskih rezultata na lokalnom nivou dovodi i nestručnost, nedomaćinsko ponašanje i preglomazna lokalna administracija.

Crnogorske opštine, prema podacima Ministarstva finasija, po svim parametrima poslovanja nastavile su prošle godine da bilježe negativne rezultate. Rasle su neizmirene obaveze prema državi za poreze i doprinose, dugovi za kredite, i redovni rashodi, dok su prihodi bili manji od plana. Slični scenario je bio i na kraju 2012.

Bojanić je kazao da je potrebno demokratski smijeniti lokalne vlasti i raditi sve suprotno od njihove dosadašnje prakse kako bi se popravili finansijski pokazateji poslovanja. Opštine najveći dio potreba nadomješćuju kreditnim pozajmicama koje su za godinu povećane sa 115,36 miliona na 170,5 miliona. Od 21 opštine na godišnjem nivo kreditni dug najviše je, prema podacima Ministarstva, uvećala Budva. Završila je 2013. sa 68,32 miliona, što je za 60,91 milion više nego 2012.

Sekretar za finansije budvanske opštine Mihailo Đurović „Vijestima“ je objasnio da je prikazan iznos za projekat izgradnje i upravljanja otpadnim vodama.

„Projekat je započet 2008. godine i njegova predračunska vrijednost je 58 miliona eura. Tačan iznos biće poznat po završetku izgradnje. Dug za kredit nije dospio već će se odnosi na period do 20 godina. Neće se vraćati novcem iz budžeta, već će se osmisliti sistem isplate. Otplata kreće 2014. Za taj kredit je država dala garanciju od 29 miliona“, objasnio je Đurović. On tvrdi da iz godine u godinu bilježe rast prihoda.

Galerija

Bonus video: