Povećan priliv: U budžet za dva mjeseca se slilo 150 miliona eura

Najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost, koji su za prva dva mjeseca naplaćeni u iznosu od 63,6 miliona eura
64 pregleda 1 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 28.02.2014. 19:14h

Budžetski prihodi za prva dva mjeseca ove godine iznosili su 151,7 miliona eura, što je za 16,3 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, pokazali su preliminarni podaci Ministarstva finansija.

„Ostvarenjem prihoda u nivou od 151,7 miliona eura premašen je i ambiciozan plan za prva dva mjeseca tekuće godine, i to za 6,7 odsto, odnosno 9,5 miliona eura, kao i ostvarenje iz 2012. godine za 30,2 odsto, odnosno 35,2 miliona eura u apsolutnom iznosu“, kaže se u saopštenju tog Vladinog resora.

Kako se navodi, najveći doprinos rastu zabilježen je kod prihoda od poreza na dodatu vrijednost, koji su za prva dva mjeseca naplaćeni u iznosu od 63,6 miliona eura.

Iz Ministarstva je saopšteno da je to, u odnosu na plan, više za 14,1 odsto, odnosno 7,8 miliona eura, a u odnosu na isti period prošle godine za 27,7 odsto, odnosno 13,7 miliona.

„Razlozi pozitivnog odstupanja u ostvarenju prihoda tokom prva dva mjeseca tekuće godine su realizacija paketa mjera fiskalnog prilagođavanja, rast ekonomkse aktivnosti, kao i poboljšanje naplate poreskih prihoda, kao rezultat aktivnosti koje nadležni organi sprovode na planu suzbijanja sive ekonomije“, pojašnjeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, određeni pad je zabilježen kod prihoda od akciza, ukoliko se porede sa planiranim iznosom.

„To ukazuje da tržište akciznih proizvoda i dalje generiše značajniji obim sive ekonomije, te će isto biti predmet posebne pažnje od strane nadležnih organa u predstojećem periodu“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: