Telekom u 2013. zaradio 18,8 miliona eura

Izvršni direktor Telekoma, Ruediger Šulc, rekao je da je prošla godina bila godina izazova i promjena, koju su karakterisali relativno negativni makroekonomski trendovi
0 komentar(a)
Telekom, Foto: Boris Pejović
Telekom, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.02.2014. 10:46h

Neto dobit Crnogorskog Telekoma u 2013. godini je iznosila 18,8 miliona eura i bila je 5,5 odsto manja u odnosu na 2012, saopšteno je iz te kompanije.

Prihodi su u prošloj godini iznosili 110,2 miliona eura, što je 3,6 odsto manje u odnosu na 2012.

"Smanjenje prihoda, uslovljeno je nižim prihodima od interkonekcije i govornih servisa u fiksnoj i mobilnoj mreži, kao i prihoda od turista i usluga prenosa podataka. Smanjenje govornih prihoda u mobilnom segmentu najvećim dijelom je posljedica primjene takse od jednog eura koja je uvedena u julu 2012", navodi se u saopštenju.

Pad prihoda od tih servisa, kako su naveli, je djelimično nadoknađen većim prihodima od prodaje opreme, rastom prihoda od poruka i mobilnog interneta, kao i rastom ICT, Extra TV i ADSL prihoda.

Izvršni direktor Telekoma, Ruediger Šulc, rekao je da je prošla godina bila godina izazova i promjena, koju su karakterisali relativno negativni makroekonomski trendovi.

"Zabilježili smo ograničen pad prihoda i poslovne dobiti prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), usljed tržišnih okolnosti i usporavanja ekonomskog rasta, a neto dobit je smanjena pet odsto u odnosu na 2012", kazao je Šulc.

On je rekao da je kompanija, uprkos tržišnim pritiscima i nižim prihodima u oblasti fiksne i mobilne telefonije, nastavila sa ulaganjem u budućnost.

Prema njegovim riječima, u kompaniji će se i u narednom periodu fokusirati na investiranje, poboljšanje kvaliteta mreže i širenje portfelja usluga.

Telekom će, prema njegovim riječima, nastaviti da dovodi 4G tehnologiju do što više korisnika u Crnoj Gori, kao i da širi optičku infrastrukturu visokih performansi.

Iz Telekoma su saopštili da su poslovni rashodi bez troškova amortizacije i specijalnih efekata, smanjeni pet odsto u odnosu na 2012, uglavnom zbog smanjenja indirektnih troškova za dva miliona eura.

Poslovna dobit, prije plaćanja kamate, oporezivanja, depresijacije i amortizacije (EBITDA), kada se isključe specijalni efekti, iznosila je 43,3 miliona eura, što je dva odsto manje u odnosu na 2012.

Poslovna dobit (EBIT) je smanjenja za jedan milion eura na 20,3 miliona eura, najviše usljed većih troškova otpremnina zaposlenima.

Iz kompanije su saopštili da je baza ADSL i Extra TV korisnika porasla sedam odsto odnosno deset odsto u odnosu na 2012. Ukupan broj ADSL korisnika iznosi 74,4 hiljade, a Extra TV 61,8 hiljada.

"Extra TV je zadržao lidersku poziciju na tržištu TV operatera sa tržišnim udjelom od 41,6 odsto", navodi se u saopštenju.

Iz Telekoma je saopšteno da su krajem prošle godine korisnici mobilne mreže koristili 353.000 SIM kartica, što je četiri odsto više u odnosu na 2012.

Bonus video: