Inspekcije naplatile 200.000 eura kazni po prijavama građana

Iz Ministarstva finansija su podsjetili da će polovina naplaćenog novca biti investirana u projekte od opšteg društvenog značaja
55 pregleda 0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
euro, novac, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.02.2014. 15:29h

Inspekcijske službe su, postupajući po prijavama građana u okviru projekta borbe protiv sive ekonomije, do sada izrekle preko 200 hiljada EUR kazni za neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava.

Iz Ministarstva finansija su kazali da će, prema odluci Vlade, polovina vrijednosti svake izrečene kazne po prijavi građana putem mobilne i veb aplikacije "Budi odgovoran" ili call centara Poreske i Uprave za inspekcijske poslove, biti investirana u projekte od opšteg društvenog značaja.

„Do sada su prikupljena sredstva za realizaciju dvije investicije od opšteg društvenog značaja u ukupnoj vrijednosti do 100 hiljada eura, a prikupljanje će trajati do 1. maja, odnosno kraja javne kampanje“, navodi se u saopštenju.

Time se, kako su objasnili, otvara mogućnost da, u zavisnosti od aktivizma građana i iznosa izrečenih kazni po njihovim prijavama, budu prikupljena dodatna sredstva za više od dva projekta sa utvrđene liste predloga koji ostvare najveći broj glasova podnosilaca prijava.

Prema pravilima kampanje, građani koji do 31. marta budu ukazivali na neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno ili kršenje potrošačkih prava, imaće priliku da glasaju za predloge investicija i na taj način preusmjere sredstva iz sive ekonomije u konkretne društveno korisne svrhe.

Javna kampanja pod nazivom "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto", kojom se građani pozivaju na učešće u projektu i prikupljanje sredstava za investiranje u društveno korisne svrhe, traje do 1. maja

„U pitanju su nabavka gastro i kolonoskopske opreme za Institut za bolesti djece Kliničkog centra Crne Gore, nabavka didaktičke opreme i spoljnog mobilijara za sve javne predškolske ustanove, rekonstrukcija objekta psihogerijatrije u okviru Doma za stare u Risnu, opremanje i uređenje Dnevnih centara za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju u opštinama Cetinje, Nikšić, Plav i uređenje parka na Ćemovskom polju“, dodaje se u saopštenju.

Javna kampanja pod nazivom "Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0 odsto", kojom se građani pozivaju na učešće u projektu i prikupljanje sredstava za investiranje u društveno korisne svrhe, traje do 1. maja.

Kampanja se realizuje u okviru projekta Uključivanje građana u borbu protiv sive ekonomije koji se sprovodi u saradnji Vlade, Elektrotehničkog fakulteta i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoja (UNDP) u Podgorici.

Bonus video: