Kineska Exim banka: Nudimo odlične uslove finansiranja izgradnje autoputa

Li Jichen rekao je da će aranžman sa Crnom Gorom predstavljati najveću investicionu podršku, ne samo u regionu, nego i šire
166 pregleda 5 komentar(a)
Autoput Albanija, Foto: Samir Kajošević
Autoput Albanija, Foto: Samir Kajošević
Ažurirano: 27.02.2014. 12:55h

Kineska Exim banka je, prema riječima njenih predstavnika, spremna da Crnoj Gori ponudi odlične uslove finansiranja izgradnje autoputa Bar-Boljari.

Direktor Sektora za preferencijalne kredite u Exim banci, Li Jichen rekao je da će aranžman sa Crnom Gorom predstavljati najveću investicionu podršku, ne samo u regionu, nego i šire.

Kako je saopšteno iz Ministarstva finansija, predstavnici Exim banke, kao dio kineske delegacije koja boravi u Crnoj Gori povodom realizacije projekta autoputa, sastali su se u srijedu sa ministrima finansija i pomorstva i saobraćaja, Radojem Žugićem i Ivanom Brajovićem.

Žugić je ocijenio da su okvirni sporazum i ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, koji su potpisani u srijedu, dokaz uspješne saradnje i potvrda posvećenosti obje strane realizaciji tog važnog infrastrukturnog projekta.

Vlada je, kako je kazao, nakon postizanja velikog uspjeha na planu stabilizacije javnih finansija, odlučna da intenzivira aktivnosti na stvaranju pretpostavki za ekonomski razvoj, kroz realizaciju velikih razvojnih projekata, kakav je autoput.

„Čvrsto smo uvjereni da je taj projekat potreban Crnoj Gori i da će nam donijeti brojne benefite, ne samo sa aspekta finansija, infrastrukture, bezbjednosti i integracija, već će doprinijeti valorizaciji svih resursa, kojima je Crna Gora bogata i imati direkte i indirektne uticaje na bruto domaći proizvod (BDP)“, naveo je Žugić.

On je podsjetio da su Ekonomski i Građevinski fakultet pripremili Studiju izvodljivosti koja će predstavnicima Exim banke, uz Studiju uticaja na životnu sredinu, biti proslijeđena u najkraćem roku.

Time će, kako je saopšteno iz Ministarstva, biti kompletirana dokumentacija koja je potrebna za odobravanje kreditnog aranžmana Crnoj Gori.

Okvirni sporazum i ugovor o gradnji, projektovanju i nabavci i ugradnji opreme i materijala za autoput Bar-Boljare, potpisali su predstavnici crnogorske Vlade i China Road and Bridge Corporation (CRBC), čime su stvoreni uslovi za aranžman sa Exim bankom.

Pregovori sa ekspertima prvorangiranih na tenderu za gradnju autoputa, Kineske kompanije za telekomunikacije i infrastrukturu (CCCC) i CRBC, o ugovoru o projektovanju i izgradnji počeli su 10. januara.

Ugovor je parafiran 1. februara.

CCCC i CRBC su ponudile da prioritetnu dionicu autoputa od Smokovca do Mateševa izgrade za 809,58 miliona eura.

Bonus video: