Prosječna zarada 1,7 puta manja od potrošačke korpe

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini bila je manja 0,2 odsto
0 komentar(a)
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
novac, pare, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.02.2014. 12:59h

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je iznosila 478 eura i bila je 1,7 puta manja od minimalne potrošačke korpe, koja je vrijedila 790,7 eura.

Prema podacima Monstata, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je pala 1,6 odsto u odnosu na decembar, a činila je 60,4 odsto minimalne potrošačke korpe.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru u odnosu na isti period prošle godine pala je 2,4 odsto.

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u januaru je u poređenju sa prosječnom u cijeloj prošloj godini bila je manja 0,2 odsto.

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u januaru zabilježile pad od 0,8 odsto u odnosu na decembar, proizilazi da su realne neto zarade u istom periodu pale 0,9 odsto”, navodi se u saopštenju.

Vrijednost prosječne bruto zarade u januaru iznosila je 726 eura.

Neto zarade su u januaru su u odnosu na decembar porasle u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 13,2 odsto, vađenja rude i kamena 8,5 odsto, umjetnosti, zabave i rekreacije 8,2 odsto, snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija osam odsto, poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2,9 odsto, zdravstvene i socijalne zaštite 2,7 odsto i državne uprave i obaveznog socijalnog osiguranja 1,2 odsto.

Pad je zabilježen u sektorima poslovanja sa nekretninama 25,7 odsto, informisanja i komunikacija 21,9 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 16,3 odsto, usluga smještaja i ishrane 15,8 odsto, ostalih uslužnih djelatnosti 11,4 odsto, građevinarstva 9,2 odsto, snabdijevanja vodom, upravljanja otpadnim vodama i kontrolisanja procesa uklanjanja otpada 4,7 odsto, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 3,1 odsto, trgovina na veliko i malo, popravke motornih vozila i motocikala 2,4 odsto, saobraćaja i skladištenja i obrazovanja po 1,8 odsto i prerađivačke industrije 0,4 odsto.

Bonus video: