Porto Montenegro dvije godine radio bez upotrebne dozvole

Adriatic Marinas je u maju 2010. godine dobio građevinsku dozvolu za prvu fazu marine od Ministarstva održivog razvoja i turizma
2 komentar(a)
Ažurirano: 27.02.2014. 15:18h

Prva faza marine Porto Montenegro, koja radi još od 2011, tek je u septembru prošle godine dobila upotrebnu dozvolu, koja je po Zakonu o uređenju prostora obavezna za komercijalno korišćenje.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) maja 2010. je kompaniji „Adriatic Marinas“ izdalo građevinsku dozvolu za prvu fazu marine. Iako se jahte već godinama pod komercijalnim uslovima vezuju na tim djelovima obale i snabdijevaju gorivom pod povlašćenim uslovima, MORT je tek 16. avgusta prošle godine donio rješenje o formiranju komisije za tehnički prijem radova koje je izvela Mankova kompanija.

Upotrebnu dozvolu za prvu fazu marine „Adriatic Marinas“ je zvanično dobio tek 23. septembra 2013. Po Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata, Porto Montenegro ne bi mogao komercijalno koristiti marinu do izdavanja upotrebne dozvole. Takođe, inspekcija za građevinarstvo bi morala da zabrani korišćenje objekta koji nema upotrebnu dozvolu i da naplati novčanu kaznu od 2.000 do 40.000 eura, a od izvršnog direktora Olivera Korleta od 500 do 4.000 eura.

„Odsjek za inspekciju za građevinarstvo nema podatak da je objekat korišten bez upotrebne dozvole”, rekla je „Vijestima” portparolka Uprave za inspekcijske poslove Iva Čukić. Ona nije komentarisala činjenicu da se godinama komercijalno koristi marina koja je tek prije pet mjeseci dobila upotrebnu dozvolu. Iz ministarstva, koje vodi Branimir Gvozdenović, nisu odgovorili na pitanja kako je moguće da ugledni strani investitor godinama eksploatiše marinu koja nema potrebne papire.

Iz kompanije „Adriatic Marinas” nam je rečeno da neće odgovarati na ta i pitanja u vezi sa činjenicom da snabdijevaju skupljom strujom svoje klijente, bez potrebne licence za distributera električne energije.

„Za odgovor se obratite nadležnim državnim organima”, saopšteno je iz Mankove kompanije.

Bonus video: