Da li je Vlada otvorila vrata: Potpisali, pa sve po starom

Vlada se obavezala da bude transparentna, da jača učešće javnosti u donošenju odluka...
54 pregleda 1 komentar(a)
Vlada, Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Vlada, Milo Đukanović, Igor Lukšić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.02.2014. 20:46h

Iako je imala vrlo ambiciozan plan, Crna Gora kasni sa realizacijom većine obaveza koje je, dok je vodio Igor Lukšić, preuzela prije tri godine priključenjem međunarodnoj inicijativi „Partnerstvo otvorenih vlada”.

Cilj te inicijative je da vlade preduzmu konkretne obaveze prema građanima kojima promovišu transparentnost, jačaju učešće javnosti u donošenju odluka, bore se protiv korupcije i koriste nove tehnologije da unaprijede javnu upravu.

Prema izvještaju, koji je za ovu međunarodnu inicijativu pripremila direktorica Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović, relizacija većine obaveza nije zvršena. Cijelo jedno poglavlje izvještaja, koji je na javnoj raspravi, odnosi se na slobodu medija. Na tom planu je, kako se može zaključiti iz izvještaja, vrlo malo urađeno.

„Nekoliko istraga manjih slučajeva je sprovedeno i doneseno je par pravosnažnih presuda u manje osjetljivim slučajevima nasilja nad novinarima. Sudije nastavljaju da učestvuju u obukama o standardima Evropskog suda za ljudska prava. U međuvremenu, sudeći po komparativnim analizima i indeksima slobode medija koje rade međunarodne organizacije, u Crnoj Gori je sve gora situacija. Nekoliko napada na novinare je izvršeno u toku sprovođenja POV akcionog plana i ti slučajevi su i dalje otvoreni, baš kao i slučaj ubistva glavnog i odgovornog urednika nezavisnog medija i fizički napadi, pritisci i prijetnje brojnim novinarima”, piše u izvještaju.

U izvještaju je ocijenjeno da „mnogi izvori u Crnoj Gori smatraju da se smanjio broj sudskih postupaka za slučajeve klevete protiv nezavisnih medija, a podaci koje su dostavili mediji ne podržavaju takvo stanovište”.

„Iznos naknada koji je presuđen u tim predmetima pokazuje da se crnogorski sudovi i dalje opiru prihvatanju standarda Evropskog suda za ljudska prava. Učestalost postupaka vezanih za klevetu je očigledno velika, imajući u vidu populaciju Crne Gore. Pored političkog pritiska, nezavisni mediji smatraju da su i meta ekonomskog pritiska. Napori da se privatizuje državni medij nisu urodili polodom. Nastavlja se zabrinutost zbog kršenja zakona o medijima koji zabranjuje Vladi da finansira medije”, piše u izvještaju.

Bonus video: