Azmont: Uskoro tender za izvođače zemljanih radova

Direktor izgradnje luksuznog kompleksa Portonovi Zoran Arsenijević saopštio je da investitor ima sve potrebne dozvole
93 pregleda 0 komentar(a)
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Kumbor, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.02.2014. 13:45h

Kompanija Azmont Investments, koja u Kumboru gradi luksuzni turistički kompleks Portonovi, predstavila je najvažnije građevinske aktivnosti u toku i koji će se realizovati u naredna četiri mjeseca kroz pet koraka.

Direktor izgradnje luksuznog kompleksa Portonovi Zoran Arsenijević saopštio je da investitor ima sve potrebne dozvole za izvođenje navedenih radova koji uključuju pet koraka.

„Prvi korak je uklanjanje nekvalitetnog površinskog sloja zemljišta koje ne može da primi direktno opterećenje od objekata na površini od 120 hiljada metara kvadratnih, u prosječnoj dubini od dva i po metra, što iznosi oko 300 hiljada metara kubnih iskopa. Uz tu aktivnost neophodna je primjena obaranja nivoa podzemnih voda u prosjeku za jedan metar“, rekao je Arsenijević.

Arsenijević je naveo da su u Azmontu željeli da objasne taj proces pripremnih radova, kako bi javnost bila upoznata sa onim što rade svakodnevno na terenu.

Nakon toga, kako je objasnio, treba stvoriti radnu platformu za tešku mehanizaciju, nasipanjem šljunkovitog materijala i recikliranog drobljenog betona.

„Sledeći korak je izrada šljunčanih šipova dubine do 15 metara. U četvrtom koraku ćemo izraditi potporne konstrukcije za stabilizaciju kosina od krupnog drobljenog kamenog agregata u metalnim kavezima – gabionima“, rekao je Arsenijević.

Nakon svih tih pripremnih radova izrađuje se oko pet hiljada šipova i postavljaju na dubini od 25 do 30 metara, što omogućava izlivanje temeljne plocče, a zatim i ostalih dijelova konstrukcije objekata.

Arsenijević je naveo da su u Azmontu željeli da objasne taj proces pripremnih radova, kako bi javnost bila upoznata sa onim što rade svakodnevno na terenu.

„Svjedoci smo da se često samo okom vidljivi objekti percipiraju kao građenje, zbog čega i treba znati da se jednako važni procesi moraju odraditi u pripremnoj fazi kako bismo osigurali punu stabilnost budućeg turističkog naselja Portonovi“, rekao je Arsenijević.

Investitor je započeo proces građenja po osnovu dvije dozvole Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje su izdate u skladu sa posljednjim izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata.

Na osnovu tih dozvola, Azmont Investments je krajem avgusta prošle godine pristupio građenju objekata u skladu sa zakonom i uklonio sve postojeće objekte, uključujući podzemna skloništa i rezervoare, materijale koji su klasifikovani kao opasni za životnu sredinu kao i veliki broj neeksplodiranih ubojnih sredstava sa morskog dna i uradio remedijaciju cijelog kompleksa.

„U skladu sa zakonom, pripremni radovi obuhvataju ograđivanje gradilišta, izmještanje saobraćajnica i instalacija, saniranje terena, zemljane radove, postavljanje privremenih objekata, postavljanje privremene infrastukture“, navodi se u saopštenju.

Proces pribavljanja građevinskih dozvola za nastavak izvođenja radova se, kako su saopštili, realizuje u punom kapacitetu.

Investitor u kontinuitetu nastavlja gradnju, izvodeći pripremne radove.

„S obzirom na to da kvalitet zemljišta, odnosno uslovi za fundiranje, prema podacima dobijenim geotehničkim istraživanjima, pokazuju da su potrebni izuzetno veliki zahvati za obezbijeđenje stabilnosti budućih objekata, investitor sada obavlja ove radove i završiće ih do juna ove godine“, rekli su iz Azmonta.

U narednom periodu će, kako su najavili, biti objavljeni i tenderi za izbor izvođača i podizvođača za zemljane radove, sanaciju tla, pobijanje šipova, radove uz marinu i obalni dio, elektro i vodoinstalaterski i kanalizacione radove, kao i zidove u vodi oko južne strane plaže.

Iz Azmonta su još jednom ponovili da je to šansa za domaće firme da se prijave i uposle svoje kapacitete.

Proces pribavljanja građevinskih dozvola za nastavak izvođenja radova se, kako su saopštili, realizuje u punom kapacitetu.

„Planira se pribavljanje prvih građevinskih dozvola u junu, što je u skladu sa planiranom dinamikom izvođenja radova i neće predstavljati smetnju za realizaciju projekta u zadatim rokovima“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: