UPRAVA DEMANTUJE DA JE STANJE U PREDUZEĆU HAOS

Radnici strahuju od prekida prevoza putnika željeznicom

“Vozovi kasne, a međuljudski odnosi su veoma loši zbog intriga, neistina i ogovaranja na koje nasijeda Popović. Dešava se i da u jednoj partiji koja prati voz, niko ni sa kim ne priča kada je u pitanju osoblje u vozu”, ističe Rmandić
159 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 14.08.2018. 05:44h

Grupa radnika Željezničkog prevoza (ŽPCG) strahuje da zbog nerealizovane popravke pet vagona od septembra neće moći da prevoze putnike i optužuju menadžment da je kriv za navodni haos u tom državnom preduzeću. Iz uprave odgovaraju da svi bitni pokazatelji poslovanja ukazuju da je stanje preduzeću u ovoj godini bolje u odnosu na prethodnu i da nema haosa.

Sekretar većinskog Reprezentativnog sindikata Željezničkog prevoza Mirko Rmandić saopštio je “Vijestima” da su radnici uznemireni zbog nerealizovane popravke pet vagona i strahuju da od septembra neće biti u stanju da ispunjavaju obaveze iz Ugovora o javnom prevozu sa Vladom, budući da će, zbog neophodnih popravki za koje još nijesu oglašeni tenderi, još tri lokalna voza biti van željezničkog saobraćaja.

Obraćajući se u ime grupe radnika, Rmandić navodi da je u ŽPCG loše stanje i da je glavni krivac za haos i loše međuljudske odnose izvršni direktor Predrag Popović.

“Vozovi kasne, a međuljudski odnosi su veoma loši zbog intriga, neistina i ogovaranja na koje nasijeda Popović. Dešava se i da u jednoj partiji koja prati voz, niko ni sa kim ne priča kada je u pitanju osoblje u vozu”, ističe Rmandić.

Dodaje da njihov direktor ne sluša nadležne u Ministarstvu saobraćaja, niti se konsultuje sa stručnim rukovodiocima i direktorima ŽPCG jer je, kako tvrdi, njega postavio premijer Duško Marković i “dao mu odriješene ruke da čini što mu je volja i želja”.

Iz menadžmenta su “Vijestima” saopštili da im nije jasno kako je grupa radnika ŽPCG došla do saznanja da trenutno postoji haos u preduzeću.

“Prihodi od prodaje karata za sedam mjeseci veći su 28,76 odsto ili u apsolutnom iznosu od 331.071 eura, a procjena je da će ukupni prihodi po tom osnovu na nivou 2018. biti veći u odnosu na 2017. godinu za oko 500.000. Takođe, uštede koje su ostvarene po osnovu investicionih popravki voznih sredstava tokom zadnje godine iznose preko 600.000 eura”, kažu iz uprave.

Dodaju da su u cilju poboljšanja ukupnog stanja u ŽPCG, posljednjih mjeseci, pogotovo od početka ljetnje sezone, preduzeli određene mjere u cilju poboljšanja radne i tehnološke discipline i veće kontrole izvršavanja radnih obaveza i odgovornosti, što je za posljedicu imalo određenu reakciju ili nezadovoljstvo dijela zaposlenih.

Rmandić kaže da je Popović preuzeo rukovođenje firmom u aprilu 2017, da je sporan njegov odnos prema zaposlenima, ali i prema voznim i vučnim sredstvima.

“Radnici su ogorčeni i zbog činjenice da nije uradio sistematizaciju radnih mjesta i kolektivni ugovor. Samim tim nije ih prilagodio Zakonu o zaradama koji je donesen 16. februara 2016, iako je to bila obaveza i jedan od planiranih prioriteta”, naveo je Rmandić. Zbog ovog propusta, kako je dodao, najviše trpe više od 100 zaposlenih sa šestim i sedmim stepenom stručne spreme. U željezničkoj kompaniji rade 402 radnika.

Rmandić navodi da je izvršni direktor već uspio da na mjesto direktora Sektora za tehničke djelatnosti promijeni četiri izvršioca.

“Koliko dobro gazduje i vodi računa o ispravnosti vozova, najbolji je pokazatelj da je za prva četiri mjeseca 2018. otkazano 114 vozova. Niko za to nije snosio posljedice, niti preuzimao odgovornost”, naglasio je Rmandić i zaključio da je za nešto više od godinu teško oštećeno troje kola za prevoz putnika koja su bila van saobraćaja 11 mjeseci i 10 dana, a nije naplaćena šteta.

“Direktor radi po zakonu” ili “postavlja lojalne kadrove”

Rmandić kaže da je direktor “pribjegao jednom taktičkom potezu – pojedinačnim izmjenama i dopunama Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, putem pojedinačnog izjašnjavanja članova odbora telefonom”.

“Na taj način, po mišljenu stručnih radnika iz ove oblasti dolazi do kršenja Pravilnika jer na određena radna mjesta koja su od posebne stručne važnosti postavlja i raspoređuje ljude bez položenih stručnih kvalifikacija i provjere sposobnosti radnih kvaliteta koristeći diskreciono direktorsko pravo i izbjegavajući raspisivanje internih oglasa. Postavlja radnike njemu lojalne, što izaziva ogormno ogorčenje zaposlenih u ŽPCG. Čak je ignorisao mišljenje relevantnih organa iz preduzeća u slučajevima potrebe za raspisivanjem javnog oglasa i popunu upražnjenih radnih mjesta”, tvrdi Rmandić.

Što se tiče nezadovoljstva grupe radnika ŽPCG u vezi sa izmjenom Akta o sistematizaciji i Kolektivnog ugovora, iz menadžmenta odgovaraju da su “sve aktivnosti vezane za to pitanje koje su rađene ili se rade u ŽPCG, sprovode se u skladu sa zakonom”.

CAF voz pet mjeseci nije saobraćao

Menadžment ŽPCG je odlučio da na osnovu primjedbi koje je dala kontrola, odloži uključivanje u saobraćaj četiri putnička vagona i traži od firme „Šinvoz“ Zrenjanin da u okviru garancije otkloni pomenute nedostatke, što je i prihvaćeno.

Što se tiče kola tipa „Bcx“, očekuju da će primopredaja u Zrenjaninu biti 15.08.2018.

Na pitanja “Vijesti” da li je tačno da je CAF voz na kojem su zamijenjeni točkovi u Makedoniji van saobraćaja bio oko pola godine i koliko je koštala zamjena točkova i dnevnice za inženjere, iz menadžmenta su odgovorili da je početkom 2018. utvrđeno da je potrebno zamijeniti točkove na CAF vozu.

“ŽPCG tada nije imao dovoljno kapaciteta da samostalno izvrši zamjenu točkova, te smo po javnom tenderu angažovali preduzeće MZT Skoplje za zadizanje voza i zamjenu točkova, a troškovi ovog posla su iznosili 57.230 eura. Voz je iz ovog razloga bio van saobraćaja u periodu od pet mjeseci. Iznos dnevnica koje su isplaćene inženjerima koji su boravili u Makedoniji su u skladu sa Uredbom o naknadi troškova zaposlenih u javnom sektoru”, objasnili sui z uprave. Nezadovoljni radnici navode da je zamjena točkova koštala oko 40.000 eura, a dnevnice za inženjere oko 14.000 eura. “Riječ je o 70 stranih dnevnica. Za to vrijeme, izvršni direktor Popović prima platu od 1400 eura, uz penziju”, dodao je Rmandić.

Galerija