Traže većinu da ispune zahtjev Grka

Iz Ministarstva je "Vijestima" saopšteno da će će Gvozdenović seriju razgovora sa klubovima poslanika početi za nekoliko dana
52 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2014. 20:20h

Ministar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović još nije počeo pregovore sa poslaničkim klubovima o predloženim aneksima ugovora za Sveti Stefan, Kraljičinu plažu i Miločer.

Vlada je predloženim aneksima željela da ispuni zahtjev zakupca ovog kompleksa kompanije Adriatik Propertis i produži rok zakupa za 12 godina na 42, za Kraljičinu plažu sa 30 na 90 godina i da za trećinu smanji kiriju.

Poslanici opozicije i SDP-a nisu prihvatali predlog, jer smatraju da se ne mogu smanjivati cijena zakupa nekome ko nije ispunio obaveze iz ugovora. Iz Ministarstva je "Vijestima" saopšteno da će Gvozdenović seriju razgovora sa poslaničkim klubovima početi za nekoliko dana.

Vlada je krajem januara usvojila istovjetne anekse ugovora za koje krajem godine nijesu imali podršku većine poslanika. Gvozdenović je najavio da će sa poslanicima razgovarati i pokušati da obezbijedi podršku time što će im objasniti koja bi bila šteta da ne bude izmjena ugovora sa grčkim partnerom.

Zakupac Svetog Stefana je grčka kompanija Adriatik Propertis, u čijem Odboru direktora je donedavno bio predstavnik grčkog brodovlasnika Viktora Restisa. U kompaniji je ostao njegov glavni čovjek za Crnu Goru Petros Statis sa partnerima.

Iz Vlade i DPS-a je više puta saopštavano da neće promijeniti mišljenje.

Predlozi aneksa su krajem prošle godine povučeni neposredno prije glasanja na plenumu, a na skupštinskom Odboru na ekonomiju, kada se raspravljalo o njima, poslanici Demokratskog fronta i Pozitivne su bili protiv, a SDP-a i SNP-a uzdržani.

Ukoliko aneksi budu usvojeni kirija za zakup kompleksa bi bila smanjena sa 1,6 na 1,2 miliona eura, a hotel bi morao biti otvoren najmanje osam mjeseci godišnje umjesto sadašnjih 11. Predloženo je i da zakupac može graditi stambene zgrade u Miločerskom parku sa stanovima za tržište, iako za to još nije usvojena planska dokumentacija.

Dio predloga Vlade za izmjene ugovora zakupcu daje mogućnost da na parceli između hotela Maestral i Kraljičine plaže izgradi kompleks zgrada od 11 spratova sa 126 apartmana na državnoj imovini od kojih bi 66 moglo ići na prodaju. Ta gradnja nije obuhvaćena planskim dokumentom, odnosno parcela je na samoj granici, a njena urbanistička valorizacija zavisi od Detaljnog urbanističkog plana „Čedi Kraljičina plaža”, koji još nije usvojen i zavisi od izmjena Prostornog plana.

Zakupac prijetio arbitražom i tražio sedam miliona eura

Vlada je prihvatila izmjenu uslova zakupa, nakon gotovo jednogodišnje borbe grčkih partnera da ne plate zakup i porez koji se nagomilao na oko 2,6 miliona.

Prijetili su da će tužiti državu Crnu Goru pred arbitražnim sudom u Londonu i tražiti sedam miliona eura jer smatraju da su toliko imali štete zbog spora oko crkve Svetog Aleksandra Nevskog na ostrvu. Kada je Vlada povukla anekse iz skupštinske procedure rečeno je da je potrebno da se dodatno pojasne neki elementi ugovora kako bi došli do konsenzusa.

Ukoliko aneksi ne budu usvojeni investitor će morati da poštuje postojeći ugovor ili da podnese najavljivanu tužbu protiv države.

Galerija

Bonus video: