Šta sa kreditima u švajcarskim francima

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je u maju prošle godini podnio tužbu u ime 300 njenih klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori
2 komentar(a)
novac, franak, Foto: Shutterstock
novac, franak, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.02.2014. 08:30h

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet danas treba da odluči da li će organizovati konsultativno saslušanje povodom kredita koje je Hipo alpe adria banka odobrila u švajcarskim francima, a zbog kojih je protiv banke podnijeta tužba pred podgoričkim Osnovnim sudom.

Banka je te kredite odobravala 2007. i 2008. godine kao stambene. Zbog drastične promjene odnosa švajcarskog franka i eura od početka krize, mnogim klijentima su na mjesečnom nivou konstantno uvećavani iznosi koje moraju vraćati pa im je glavnica sada veća nego kada su podigli kredit.

Centar za zaštitu potrošača (CEZAP) je u maju prošle godini podnio tužbu u ime 300 njenih klijenata i to je prva kolektivna tužba protiv neke banke u Crnoj Gori. Pripremno ročište biće održano 7. marta.

Iinicijativu sa saslušanje podnijeli su poslanici Aleksandar Damjanovića (SNP) i Mladena Bojanić (Pozitivna) nakon što se odboru u januaru obratio CEZAP koji traži da se spriječi dalja primjena valutne klauzule kod tih kredita.

Bojanić je “Vijestima” kazao da, ako prođe incijativa na odboru, trebalo bi saslušati predstavnike CEZAP-a, Hipo alpe adria banke, Centralne banke i Bankarskog ombudsmana.

Advokat koji u sporu zastupa klijente banke Mirko Ćalasan “Vijestima” je rekao da od poslanika traže da se izmijeni zakon o obligacionim odnosima kako bi se promijenio član 404 koji se odnosi na valutnu klauzulu.

“Prema važećem rješenju ako novčana obaveza glasi na plaćanje u nekoj stanoj valuti ispunjenje se može zahtijevati u domaćem novcu prema kursu koji važi u trenutku ispunjenja obaveze. Tražimo da ispunjenje te novčane obaveze važi u trenutku zaključenja ugovora, a ne u trenutku ispunjenja obaveze”, objasnio je Ćalasan.

Kako je dodao, oni zahtijevaju retroaktivnu primjenu zakona kako bi se građanima koji su od Hipo alpe adria banke uzeli kredit omogućilo da izmire obaveze prema banci u skladu sa uslovima koji su važili kada im je banka odobrila kredite.

„Tužbe protiv banke zbog iste vrste kredita su podnijete u regionu i sa uspjehom se rješavaju u korist klijenata. Nadamo se da će ishod sudskog postupka koji se vodi i kod nas biti uspješan”, kazao je Ćalasan.

Prema njegovim riječima, valutna klauzula je u crnogorsko zakonodavstvo uvedena devedesetih godina dok je bila inflacija, a sada ona nije nužna jer se koristi euro kao zvanično sredstvo plaćanja, a koji je stabilna valuta.

Banka: Klijenti su sve znali

U Hipo alpe adria banci očekuju da će u sudskom sporu dokazati da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom i poštovali sve stavke ugovora.

“Na spoljne faktore, kao što je kurs valuta, nikako nijesmo nikako mogli uticati. Banka je uvijek usmjerena na rješavanje problema. Pratimo kretanje kursa i spremni smo u određenom trenutku u dogovoru sa klijentom sugerišemo promjenu duga iz švajcarskog franka u euro. Klijenti, shodno odredbama ugovora to mogu uraditi u svakom momentu”, rekli su u banci.

Kako su dodali, neka od rješenja su reprogrami uz produženje roka otplate kredita što je klijentima više puta nuđeno i konverziju koja je uvijek bila garantovana.

Iz banke su podsjetili da su klijenti koji su uzeli kredite u švajcarskoj valuti imali informacije o tome kako eventualne promjene kursa mogu uticati na iznos njihovog duga, kao i da ni u jednom momentu nijesu mijenjali niti korigovali inicijalno ugovorene kamatne stope.

Bonus video: