Budi odgovoran: Prošle sedmice 39 prijava

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem aplikacije i sajta, te na poziv 19707 ili 080 555 555
132 pregleda 5 komentar(a)
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.02.2014. 14:15h

U okviru kampanje pod nazivom Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano ukupno 39 pritužbi, na osnovu kojih je zatvorena jedna šnajderska radnja i izrečene su dvije novčane kazne.

Šnajderska radnja u ulici Ivana Crnojevića 123 u Podgorici, između poslovnice Dana i Pobjede, zatvorena je na osnovu prijave o radu bez odobrenja, nakon što je utvrđeno da nema opštu poresku registraciju. Inspektori su zabranili obavljanje djelatnosti pečaćenjem objekta i podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od 55 eura.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od hiljadu eura protiv kafea “F”, koji se nalazi na Rimskom trgu u Podgorici, na osnovu pritužbe o neizdavanju fiskalnog računa.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog uz novčanu kaznu od hiljadu eura protiv kafea “F”, koji se nalazi na Rimskom trgu u Podgorici, na osnovu pritužbe o neizdavanju fiskalnog računa

Nepravilnosti nijesu utvrđene ni kod Omladinskog fudbalskog kluba Jadran iz Bara, koji je prijavljen zbog neevidentiranja prometa u balon sali, kao ni u Modnom studiju Maja u Podgorici.

Od ukupno 39 pritužbi, koje su evidentirane od ponedjeljka do petka, 27 još nije dobilo odgovor, dok su tri, koje se odnose na neizdavanje računa i rad na crno, u proceduri.

Evidentirane su i žalbe na preveliku zagađenost u Pljevljima, nepostojanje dijela zaštitne ograde na Bulevaru 24. novembra u Baru i prodaju proizvoda na kojima je izbrisan rok važenja

Evidentirane su i žalbe na preveliku zagađenost u Pljevljima, nepostojanje dijela zaštitne ograde na Bulevaru 24. novembra u Baru i prodaju proizvoda na kojima je izbrisan rok važenja.

Kampanja Budi odgovoran, koju su krajem decembra pokrenuli Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori, trebalo bi da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbu protiv sive ekonomije.

Projekat bi trebalo da omogući građanima da na jednostavan i brz način ukažu na nepravilnosti poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajt www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Bonus video: