Nimanbegu: Solana je za Ulcinj isto što i KAP za Crnu Goru

Zaposleni u Solani u štrajku su od 21. januara zbog 10 neisplaćenih zarada i pet godina nepovezanog staža
5 komentar(a)
Ažurirano: 21.02.2014. 19:04h

Sindikat ulcinjske solane organizovao je protest ispred zgrade Opštine u još jednom pokušaju da pažnju cjelokupne javnosti fokusira na probleme zaposlenih kojima prijete otkazi ali i na moguće posljedice zatvranja najstarije kompanije u gradu.

Predsjednik sindikata Solane Marko Miranović apelovao je nadležne institucije da što prije riješe status radnika i fabrike.

Pred nešto više od stotinjak okupljenih radnika i građana, Miranović je ponovio optužbe na račun uprave i vlasnika napominjući da radnici žele samo da rade i da budu adekvatno plaćeni.

Zaposleni u Solani u štrajku su od 21. januara zbog 10 neisplaćenih zarada i pet godina nepovezanog staža. Oni štrajkuju u krugu fabrike, a jednom su imali i tihi protest ispred ulazne kapije firme. Niko iz uprave ili od vlasnika tada im se nije obratio.

Solana je u klasičnom stečaju već nekoliko godina i 49 zaposlenih koji štrajkuju, rizikuju da ostanu bez posla budući da im poslodavac može, a ne mora produžiti radni angažman koji im ističe krajem martra.

"Sadašnji stečajni upravnik prijeti da će konzervirati fabriku zbog našeg štrajka. A njegova obaveza je da krivično goni vlasnika što je fabriku prije nove godine ostavio bez nafte i ambalaže", kazao je Miranović navodeći da štrajk radnika nikako ne može ugroziti proces proizvodnje "koji su oni ugasili".

On je ustvrdio i da su neistinite tvrdnje vlasnika i stečajne uprave da solana ne može poslovati rentabilno.

"Imati besplatne energente i resurse u vidu sunca i morske vode i imati ovako mali broj uposlenih a govoriti o nerentabilnosti, čista je besmislenost", kazao je Miranović.

Predsjednik Unije sindikata Srđa Keković kazao je „da ovo nije protest, već vapaj radničke klase“.

"Prije 25 godina počele su privatizacije naših resursa. Obećavali su blagostanje, veće plate i otvaranje novih radnih mjesta. A dje smo danas- pitao je Keković. On je apelovao na lokalnu upravu i Ulcinjane da urade sve „kako bi se stavila tačka na privatizaciju solane koja je bila više pljačka“.

Pored ostalih, okupljenima se obratio i poslanik Force Genci Nimanbegu.

"Solana je za Ulcinj što i Kombinat aluminijuma za Crnu Goru".

Galerija

Bonus video: