Na platu od 486, državi 321 euro

Radniku se odbija za porez, penziono, zdravstveno..., i jasno je da usluge od države ne dobija nečijom voljom već da je sve platio
14 komentar(a)
novac, Foto: Shutterstock
novac, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.02.2014. 07:23h

Ministarstvo finansija objavilo je juče na internet stranici budzet.sntcg.com šematski prikaz prihoda i rashoda budžeta za ovu godinu kao i poreski kalkulator gdje zaposleni upisivanjem iznosa neto zarade dobija podatke koliko od njegove plate uzima država i za šta je taj novac usmjeren.

Radniku se od plate odbija za porez, penziono, zdravstveno, zaštitu od nezaposlenosti, opšte i niske prihode, Fond rada..., i jasno je da nikakve usluge od države ne dobija nečijom voljom već da je sve platio i zaslužio.

Na primjeru prosječne neto zarade od 486 eura ukupne dažbine iznose 321,75 eura. To znači da, u ovom slučaju, na svaki euro zarade koju radnik dobije 66,2 centa idu državi. Na veće zarade važi i veća stopa poreza na lični dohodak, pa na primjer na plate od 1.000 eura državi ide 75 centi po euru. Najmanja neto zarada na koju poslodavac može osigurati radnika je 193 eura.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju "Vijesti" za 18. februar

Bonus video: