RAE zbog duga privremeno oduzela licence Pro Monte Gasu i Nexenu

RAE je energetskim subjektima naložila i da u roku od tri dana vrate regulatoru licence
0 komentar(a)
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
gorivo, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2014. 11:40h

Regulatorna agencija za energetiku (RAE) je Pro Monte Gasu i Nexenu iz Podgorice privremeno oduzela licence za trgovinu na veliko tečnim naftnim gasom (TNG) i naftnim derivatima.

Odbor RAE je na sjednici 30. januara donio odluku da se licence oduzmu na period od 30 dana.

"Nalaže se Pro Monte Gasu i Nexenu da u roku od 30 dana od dana prijema odluke otklone nedostatke, odnosno izmire svoja dugovanja prema RAE, u suprotnom licenca će biti trajno oduzeta", navodi se u odlukama RAE u koju je agencija Mina-business imala uvid.

RAE je tim energetskim subjektima naložila i da u roku od tri dana vrate regulatoru licence.

Iz RAE su saopštili da je Pro Monte Gasu licenca za trgovinu na veliko TNG-om izdata 19. jula prošle godine, sa rokom važenja do 18. jula 2023.

Licenca za trgovinu na veliko naftnim derivatima RAE je kompaniji Nexen izdala 7. oktobra 2011. godine, sa rokom važenja do 6. oktobra 2021.

Iz RAE su podsjetili da je Zakonom o energetici propisano da je energetski subjekat dužan da plati naknadu za izdatu licencu i godišnje naknade za period na koji je izdata licenca u visini koju utvrdi RAE, a ta obaveza je propisana i kao opšti uslov za obavljanje energetske djelatnosti.

"Godišnja naknada za licencu plaća se kvartalno, u četiri jednake rate i to do sedmog radnog dana u prvom mjesecu kvartala na koji se odnosi", kazali su iz RAE.

Iz RAE su naveli da Pro Monte Gas nije platio naknadu za licencu po osnovu izdatog Rješenja o utvrđivanju iznosa naknade za licencu za četvrti kvartal prošle godine, u iznosu od 2.880 eura.

RAE je nakon toga energetskog subjekta upozorila da će mu privremeno oduzeti licencu ukoliko taj novčani iznos ne plati u roku od sedam dana od dana prijema upozorenja.

“Međutim imalac licence nije postupio po tom upozorenju”, rekli su iz RAE.

Regulator je utvrdio da Nexen Podgorica nije platio naknadu za licencu za četvrti kvartal u iznosu od 382 eura, nakon čega je i tu kompaniju upozorila o kršenju licence.

"Pored toga, ovlašćenim osobama RAE u novembru nije omogućena zakazana kontrola rada i poslovanja u sjedištu te kompanije, zbog nemogućnosti stupanja u kontakt sa njenim predstavnicima”, kazali su iz RAE.

Iz RAE su dodali da nakon toga u dva navrata ovlašćene osobe kompanije nijesu došle u prostorije regulatora, iako su bili uredno obaviješteni, kako bi prezentovali potrebnu dokumentaciju, odnosno omogućili RAE da sprovede zakazanu kontrolu rada i poslovanja.

RAE je energetskog subjekta upozorila da će mu privremeno oduzeti licencu, ukoliko ne obezbijedi prisustvo odgovorne osobe u prostorijama regulatora, ali on nije postupio po tim upozorenjima.

Bonus video: