Arapski kredit i za Staklenike Duška Kneževića?

Direktorica zatvorenog investicionog Atlas Mont fonda Mirjana Damjanović kazala je da nemaju nikakvu obavezu prema bivšim radnicima ove kompanije
129 pregleda 2 komentar(a)
Staklenici, Foto: Luka Zeković
Staklenici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.02.2014. 10:41h

Direktorica zatvorenog investicionog fonda Atlas Mont Mirjana Damjanović, koji je preuzeo imovinu bivše kompanije Staklenici u Golubovcima kod Podgorice, kazala je da nemaju nikakvu obavezu prema bivšim radnicima ove kompanije.

Ona je šturo odgovorila i na pitanja “Vijesti” šta planiraju da urade sa imovinom Staklenika i sa 100 hiljada kvadrata koje su preuzeli.

“Fond planira dalju valorizaciju zemljišta koje ima u vlasništvu u skladu sa tržišnim uslovima i poštujući zakonska ograničenja, i po tom osnovu ima česte kontakte sa potencijalnim partnerima i investitorima koji imaju iskustvo u ovim oblastima”, odgovorila je Damjanović.

Šta će da rade

“Vijesti” su pitale šta je prema prostornom ili urbanističkom planu predviđeno na toj lokaciji, da li su zainteresovani da se bave poljoprivredom, sami ili sa nekim partnerom, i da li je tačno da planiraju da prostor valorizuju uz pomoć kredita Fonda za razvoj iz Abu Dabija. Iz Ministarstva poljoprivrede je saopšteno da će ovaj fond kreditirati razvoj crnogorske poljoprivrede sa 50 miliona dolara.

Atlas Mont je kompanija iz Atlas grupacije kojom predsjedava biznismen Duško Knežević..

Staklenici su u programirani stečaj otišli voljom uprave 2004. godine. Tada je kompanijom upravljala Atlas grupa preko povezanih firmi. Atlas Mont fond je pojedinačno i tada bio najveći vlasnik kompanije sa 42,89 odsto akcija.

Klasični stečaj je uveden 9. juna 2006, nakon što je utvrđeno kršenje plana reorganizacije. Imovinu je kao fizičko lice kupio Vukašin Tiodorović za 1,8 miliona eura čime je završen stečaj. Sa tim iznosom stečajni upravnik je isplatio potraživanja povjerilaca, likvidirao firmu, a preostali dio novca od 200.000 eura podijeljen je akcionarima bivše kompanije.

Stečajni postupak je zaključen 28. januara 2014. U Privrednom sudu su “Vijestima” nezvanično rekli da nijesu nadležni za radnička i socijalna pitanja nastala nakon stečaja. Radnici Staklenika najavili su da će protestovati u subotu ispred prostorija nekadašnje firme u Golubovcima i prezentovati dokumentaciju koju imaju.

Predstavnik radnika Milorad Vuković kazao je da su oni nakon završetka stečaja bili radno angažovani kod Tiodorovića i da su minimalne zarade bez doprinosa primali preko Atlas fonda od novembra 2007. Tiodorović je u međuvremenu preminuo, a 14 preostalih radnika je novac dobijalo na isti način do avgusta 2009.

Radnici tužili gazde

“Nakon toga smo podnijeli tužbu protiv Atlas Mont fonda, a postupak još traje i trenutno je pred Višim sudom. Sudski vještak je utvrdio da nam duguju 127 hiljada eura. Neki radnici su u međuvremenu otišli u penziju, ali zbog uplaćivanja minimalca ili neuplaćivanja doprinosa imaju penzije od svega 100 eura. Sa nama nikad nije raskinut radni odnos”, kazao je Vuković. On je kazao da je Tiodorović, koji je u rodbinskim vezama sa Kneževićem, imovinu Staklenika kupio kreditom Atlas banke, a kako kredit nije vraćan, Atlas Mont fond je imovinu u proceduri od svega tri dana uknjižio na sebe.

Plac procijenjen na dva miliona

Oko 100 hiljada kvadrata zemljišta kompanije, koje se nalazi u Golubovcima na oko 300 metara od magistrale, a pored puta ka Matagužima, procjenjeno je prije dvije godine da vrijedi oko dva miliona eura.

Procjenu je uradio Institut računovođa i revizora Crne Gore koji je utvrdio da je realna vrijednost kvadrata zemlje početkom 2012. iznosila 20 eura. Procjenitelji su napomenuli da se kvadrat na sličnim parcelama tokom investicionog buma 2007. i 2008. godine kretao i do 50 eura.

Posljednja berba na imanju bivše kompanije bila je 2009, kada je cijeli rod otkupila Delta, ali radnici tvrde da novac nijesu dobili.

Bonus video: