A2A ostaje, još će pričati o KAP-u

Država će povećati udio u EPCG sa 55 odsto, a A2A odustaje od prava na većinsko vlasništvo koje ima prema ugovoru
83 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2014. 09:23h

Vlada i italijanska kompanija A2A nastaviće saradnju u Elektroprivredi (EPCG) i nakon što istekne aktuelni petogodišnji ugovor krajem godine. To je rezultat dvodnevnih pregovora u Podgorici.

Iz kabineta premijera Mila Đukanovića, koji je sinoć razgovarao sa generalnim direktorom A2A Renatom Ravanelijem, saopšteno je da je dogovoren nastavak komunikacije o produžetku saradnje nakon što istekne ugovor o menadžmentu.

Još nije precizirano kakve će sve obaveze sadržati aneks ugovora za obje strane. A2A je za udio u EPCG platio oko 430 miliona eura i kompaniju su opterećivali problemi sa neplaćanjem računa Kombinata aluminijuma.

Iz ugovora, međutim, nijesu ispunjene obaveze o poboljšanju snabdijevanja potrošača, stepenu naplate dugovanja, profitu, a ne mogu se pohvaliti ni direktnim većim investicijama u EPCG, osim projekta pametnih brojila koji su zatekli.

O spornom pitanju - snabdijevanju KAP-a i cijene struje za kompaniju ostalo je da Italijani odluče šta je prihvatljivo.

"Partneri će nastojati za KAP da obezbijede struju po cijeni od 38 eura po megavat-satu uz pristojnu dobit EPCG. A2A treba da izmjeri troškove, odnosno da vidi koja bi cijena bila optimalna", saopštilo je nekoliko učesnika pregovora sa A2A.

U toku je drugi tender za prodaju imovine KAP-a u stečaju prema cijeni koja odgovara nikšićkom Unipromu, koji je ranije nudio da struju toliko plaća.

Milo Đukanović

Iz Đukanovićevog kabineta su istakli da su pričali o uslovima snabdijevanja KAP-a od 84 megavata koliko sada troši, neophodnih za proizvodnju 50.000 tona aluminijuma godišnje, o čemu će “biti nastavljeni razgovori”.

"Nastavljamo saradnju. Država će povećati vlasništvo u EPCG sa 55 odsto, a A2A odustaje od prava na većinsko vlasništvo koje ima prema ugovoru. Italijani će dobiti novi period za izvršno upravljanje EPCG”, rečeno je “Vijestima” u pregovaračkom timu Vlade.

Više učesnika sastanaka tvrde da “nema ultimatuma, niti partner prijeti arbitražom”, koja se pominjala kao nezvanična prijetnja zbog problema sa KAP-om.

“Potenciran je značaj učvršćivanja partnerskog odnosa kroz pozitivne rezultate poslovanja i razvojne projekte u obostranom interesu”, saopšteno je iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Oni dodaju da je posebno istaknut značaj razvojnih projekata u oblasti energetike, prije svega izgradnja drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, kao i izgradnja hidroelektrana. Aktuelizovana je opet priča o HE na Morači, a Italijanima je to interesantan projekat zbog podvodnog energetskog kabla.

“A2A će podržati gradnju drugog bloka TE uz potvrdu da je to profitabilna investicija”, rečeno je “Vijestima”. Taj projekat će koštati od 269 do 330 miliona, ukoliko za partnere izaberu kinesku Power Chinu ili češku Škodu, koje važe za glavne konkurente među ponuđačima. Moguće da EPCG finansira projekat, a njen partner u tom poslu bi nabavio opremu i montirao je u Pljevljima.

U dvodnevnim razgovorima sa A2A učestvovali su vicepremijer Vujica Lazović, ministri finansija i ekonomije Radoje Žugić i Vladimir Kavarić, sa savjetnicima. A2A su predstavljali generalni direktor Ravaneli, direktor A2A Montenegro Emilio Maiandi, član Odbora direktora EPCG Mauro Miljo i izvršni direktor te kompanije Stefano Pastori.

Ispred EPCG je bio predsjednik borda Srđan Kovačević.

Vlada: Na probleme da stavimo tačku

Đukanović je razgovarao sa Ravanelijem o dosadašnjem i budućem poslovanju EPCG i saradnji sa Vladom.

Ocijenjeno je da “dobre partnerske odnose treba unaprijediti u cilju prevazilaženja izazova i fokusiranja na dalji razvoj i nove razvojne projekte”.

“Posebna pažnja posvećena je pitanjima koja su opterećivala partnerstvo i poslovanje preduzeća u prethodnom periodu uz opredijeljenost obje strane da se na probleme stavi tačka”, tvrde iz Vladinog Biroa za odnose sa javnošću.

Iz Biroa je saopšteno da su razmotreni dosadašnji rezultati i planovi za buduće poslovanje EPCG, u kontekstu partnerskih odnosa Vlade i A2A.

Istakli su da je razmotrena racionalizacija poslovanja, kroz smanjenje troškova i gubitaka na mreži, kao i povećanje stepena naplate za utrošenu električnu energiju.

To su obaveze A2A iz ugovora, a većina nije ispunjena.

Galerija

Bonus video: