Složni oko budžeta: Razmotriti mogućnost skraćenja rokova

Na sastanku je ukazano i na potrebu obezbjeđivanja uslova da DRI radi u punom kapacitetu
1 komentar(a)
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
novac, ekonomija, banke, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.02.2014. 14:58h

Crna Gora bi trebalo bi sagleda mogućnost skraćenja rokova za dostavljanje Skupštini predloga zakona o završnom računu budžeta i izvještaja o njegovoj reviziji, ocijenjeno je na sastaku predstavnika Odbora za ekonomiju i međunarodne organizacije SIGMA.

Predsjednik Odbora, Aleksandar Damjanović i član Zoran Jelić razgovarali su danas sa ekspertima SIGMA-e, Biancom Breteche i Jan Pieter Lingenom o dosadašnjem razvoju eksterne revizije u Crnoj Gori, saradnji Odbora i Državne revizorske institucije (DRI), kao i novinama koje se očekuju kroz usvajanje predloga zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

“Uzimajući u obzir ukupan sistem javnih finansija u Crnoj Gori i potrebu obavljanja što kvalitetnijeg nadzora nad radom Vlade, ukazano je na potrebu da se, imajući u vidu da je u skupštinskoj proceduri Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, sagleda mogućnost skraćenja rokova za dostavljanje Skupštini predloga zakona o završnom računu budžeta i izvještaja o reviziji završnog računa budžeta”, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je ukazano i na potrebu obezbjeđivanja uslova da DRI radi u punom kapacitetu, uz očekivanje da će u narednom periodu biti usvojene izmjene i dopune Zakona o DRI.

U odnosu na sprovođenje preporuka DRI, odnosno zaključaka Skupštine, ekspertima SIGMA predstavljen je okvirni plan rada Odbora po tom pitanju i ukazano da to parlamentarno tijelo planira da tokom godine održi kontrolna saslušanja potrošačkih jedinica koje su dobile negativno mišljenje DRI u prošlom izvještajnom periodu.

Ocijenjeno je i da bi Odbor trebalo da sagleda mogućnost da tokom godine održi posebne sjednice na kojima bi se razmotrile takozvane pojedinačne revizije koje DRI sprovodi u skladu sa svojim planom.

Bonus video: