Pregovori Vlade i A2A: Novi ugovor za EPCG ili tužba

Jedan od glavnih kamena spoticanja je novi dugoročni ugovor za KAP, o čemu A2A danas treba da se izjasni
10 komentar(a)
Vlada i A2A, Foto: Savo Prelević
Vlada i A2A, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.02.2014. 11:33h

Razgovori predstavnika crnogorske Vlade sa italijanskim partnerima iz A2A i predstavnicima Elektroprivrede trajali su juče skoro čitavo popodne, ali bez konačnog dogovora.

Razgovori će biti nastavljeni danas, a A2A bi trebalo da se izjasni oko budućeg snabdijevanja strujom Kombinata aluminijuma i njenoj cijeni, da li prihvata da dio duga za poreze i doprinose država naplati povećanjem akcijskog kapitala u EPCG, kao i oko plana izgradnje budućih elektrana.

Na osnovu svega predstavnici A2A odlučiće i da li će napustiti EPCG, budući da krajem ove godine ističe ugovor o strateškom partnerstvu sa Vladom.

Problemi u saradnji počeli su prije godinu.

Kombinat aluminijuma nije plaćao račune za struju, a Vlada je zauzvrat odobravala da EPCG ne plaća poreze i druge dažbine državi.

Međutim, u jule prošle godine je na zahtjev Vlade uveden stečaj u KAP zbog čega EPCG nije mogla da naplati dug od 45 miliona eura, već je to postalo potraživanje iz stečajne mase sa malom šansom za naplatu.

Istovremeno, dug EPCG prema državi narastao je na 50 miliona. Pod pritiskom „nove većine” u Skupštine, opozicije i SDP-a, Vlada je natjerala EPCG da od septembra počne da plaća dug u ratama.

Izvor „Vijesti” iz Vlade kazao je da im juče Italijani zvanično nijesu prijetili arbitražom, ali i napomenuo „da ta mogućnost stoji u potkontekstu”.

Iz A2A su u međuvremenu pominjali i arbitražnu tužbu protiv Crne Gore, kao i mogućnost napuštanja EPCG u kojem slučaju bi Vlada morala od njih da otkupi akcije crnogorske energetske kompanije koje je ranije kupila od države.

Izvor „Vijesti” iz Vlade kazao je da im juče Italijani zvanično nijesu prijetili arbitražom, ali i napomenuo „da ta mogućnost stoji u potkontekstu”.

Jedan od glavnih kamena spoticanja u pregovorima sa A2A je novi dugoročni ugovor za KAP. Italijani tek treba da se konkretno izjasne o željenoj visini prodajne cijene struje za KAP koja će, to je sad izvjesno, biti mnogo bliža tržišnoj cijeni nego cijeni od 27,5 eura po megavatu koju sad Vlada garantuje KAP-u.

Trenutno regulisanu cijenu od oko 40-ak eura po megavat času za KAP plaća državni Montenegro bonus, a Vlada im doplaćuje razliku od 27,5 eura.

Dokapitalizacijom EPCG krajem septembra 2009. Italijani su kupili nešto više od 43 odsto akcija, ali partnerstvo sa Vladom nije dalo željene rezultate niti profit, u skladu sa njihovim biznis planom, već je naprotiv to partnerstvo donijelo velike gubitke i za A2A, i za EPCG.

Sagovornik „Vijesti” tvrdi da bi za Italijane bio prihvatljivo da država na račun neplaćenih poreza i drugih dažbina poveća svoj vlasnički udio u EPCG. To je predviđeno zakonom o budžetu.

Sagovornik „Vijesti” tvrdi da bi za Italijane bio prihvatljivo da država na račun neplaćenih poreza i drugih dažbina poveća svoj vlasnički udio u EPCG. To je predviđeno zakonom o budžetu.

Vladu su u pregovorima predstavljali potpredsjednik Vujice Lazovića i ministri ekonomije i finansija Vladimir Kavarić i Radoje Žugić. Pregovorima nije prisustvovao premijer Milo Đukanović, ali je moguće da se on uključi kada rješavanje mnogih pitanja bude izvjesnije.

Pričali i o elektranama na Morači i Komarnici, bloku TE

Iz Ministarstva ekonomije je saopšteno da su tema razgovora „bili svi aspekti koji se odnose na institucionalni okvir u Crnoj Gori i postojeću regulativu za poslovanje energetskih kompanija, kao i ugovorni okvir koji proizilazi iz Ugovora o privatizaciji, s aspekta njegove realizacije“.

„Razgovarano je i o mogućnostima EPCG u dijelu izgradnje HE na Morači i Komarnici i dogovoreno je da italijanski partneri što prije dostave svoj stav o mogućim planovima u vezi sa nastavkom projekata“, navodi se u saopštenju.

Tema sastanka bio je drugi blok TE Pljevlja i budući red poteza.

U toku je konkurs za izgradnju drugog bloka, a, kako je saopšteno, postignuta je saglasnost za model koji bi trebalo da skrati rokove za njegovu realizaciju.

Bonus video: