Mugoša: Krediti isključivo za infrastrukturne projekte

Iz Glavnog grada su kazali da je vodeća tema Simpozijuma, koji je predstavljao krunu prve faze tog programa, bilo upravljanje gradovima za inkluzivan urbani razvoj
75 pregleda 2 komentar(a)
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Miomir Mugoša, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 12.02.2014. 15:41h

Glavni grad je jedna od rijetkih lokalnih samouprava u Crnoj Gori, koja kredite koristi isključivo za realizaciju infrastrukturnih projekata, i bez kašnjenja otplaćuje kreditne obaveze, rekao je gradonačelnik Podgorice, Miomir Mugoša.

On je učestvovao na trodnevnom Simpozijumu gradonačelnika gradova Jugoistočne Evrope, koji je u organizaciji Instituta Svjetske banke održan u Beču.

„Događaju su prisustvovali oko 100 predstavnika centralnih i lokalnih vlasti iz sedam zemalja Jugoistočne Evrope, uključujući gradonačelnike, stručnjake iz oblasti gradskih finansija i urbanizma, nevladine ogranizacije, mrežu NALAS i ostale partnere, koji su doprinijeli uspješnoj primjeni Programa urbanog partnerstva Svjetska banka – Austrija“, kaže se u saopštenju.

Iz Glavnog grada su kazali da je vodeća tema Simpozijuma, koji je predstavljao krunu prve faze tog programa, bilo upravljanje gradovima za inkluzivan urbani razvoj, sa akcentom na dobru praksu, transparentnost i odgovornost.

Saopšteno je da je Mugoša imao izlaganje tokom panel diskusije na temu finansiranja lokalne samouprave.

Mugoša je, kako se navodi, istakao da Glavni grad u realizaciji projekata od interesa za građane ima izuzetnu saradnju sa Evropskom komisijom, Evropskom investicionom bankom i posebno sa Svjetskom bankom, čiji su predstavnici ponovili da su raspolaganju svim lokalnim samoupravama za kreditiranje infrastrukturnih projekata.

„On je naglasio da je Glavni grad jedna od rijetkih, ako ne i jedina lokalna samouprava u Crnoj Gori koja kreditna sredstva koristi isključivo za realizaciju infrastrukturnih projekata, i redovno, bez kašnjenja, otplaćuje dospjele kreditne obaveze“, kaže se u saopštenju.

Mugoša je, kako se navodi, prisutne upoznao sa najvažnijim infrastrukturnim projektima u Podgorici, čija je realizacija u toku, ističući raspisani međunarodni tender za izgradnju uređaja za prečišćavanje otpadnih voda i inseneraciju otpadnog mulja sa kolektorskom mrežom. Njihova ukupna vrijednost, zajedno sa neophodnom saobraćajnom infrastrukturom, je oko 60 miliona eura.

„On je predstavio i projekte zaokruživanja sistema vodosnabdijevanja grada, koji se privodi kraju na seoskom području i izgradnje uređaja za tretman ocjednih voda čija realizacija počinje u okviru gradske deponije“, kaže se u saopštenju.

Govoreći o prostornom planiranju i upravljanju zemljišnim resursima, Mugoša je učesnicima simpozijuma predstavio i Prostorno-urbanistički plan Podgorice koji Skupština Glavnog grada treba da usvoji 25. februara.

Bonus video: